Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Vay Ádám Kiképzőbázis névadójára emlékeztek

Szöveg: Madura János törzsőrmester | Fotó: Szalka Miklós őrvezető |  2021. május 19. 16:29

Vay Ádám születésének 364. évfordulóján koszorúzással emlékeztek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái a hajdúhadházi kiképzőbázis névadójára.

Vay Ádám II. Rákóczi Ferenc udvari főkapitánya és egyben egyik legfőbb bizalmasa volt. A hajdúhadházi kiképzőbázis 2005 májusában vette fel Vay Ádám nevét, miután 2004-ben bezárt a nyíregyházi laktanya.

20210519-vay-adam-megemlekezes (5)

Megemlékező beszédében Szloszjár Balázs dandártábornok, a Bocskai dandár parancsnoka elmondta: ha a Rákóczi-szabadságharcról esik szó a Nyírségben, Szatmárban és a Hajdúságban, II. Rákóczi Ferenc mellett sokaknak Vay Ádám neve jut az eszébe, aki kalandos ifjúsága után már érett férfiként állt a szabadság ügye mellé.

„A huszárság még ma is példát mutathat számunkra és a fiatal tisztek számára vitézség, bátorság és csavaros észjárás tekintetében. Büszkék lehetünk rájuk és egyúttal ápolnunk kell hagyományainkat is” – hangsúlyozta Szloszjár dandártábornok.

Az ünnepi beszédet követően a dandárparancsnok mellett Asztalos Péter, Hajdúhadház alpolgármestere helyezte el a megemlékezés virágait a névadó szobránál.