Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A védelmi kiadások lehetséges emeléséről tárgyal a tagországokkal a NATO-főtitkár

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 4. 18:07

A védelmi kiadások mértékéről tárgyal a NATO tagállamaival Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a következő hónapokban.

Egyes tagországok legalább a GDP két százalékára akarják emelni az eddigi minimumot – derült ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy január 3-án, kedden megjelent interjújából. A főtitkár nem nevezte meg az ambiciózusabb célkitűzést szorgalmazó országokat az interjúban, azt azonban elárulta, hogy legkésőbb a NATO következő, július 11-12-re kitűzött vilniusi csúcstalálkozójáig megállapodásra akar jutni.

Mint mondta: ennek érdekében miniszteri szintű tárgyalásokat folytat majd NATO-országok fővárosaiban. A jelenlegi célkitűzés szerint – melyről 2014-ben állapodtak meg – a NATO-tagországoknak 2024-ig „közelíteni kell” védelmi kiadásaikat a bruttó nemzeti termékük (GDP) két százalékához.

Diplomáciai források szerint Lengyelország, Litvánia és Nagy-Britannia is a kiadások emelése mellett van az ukrajnai háborúra tekintettel. De több tagország, köztük Németország, Kanada és Belgium – amelyek 2 százaléknál lényegesen kevesebbet költenek a védelmi kiadásokra – úgy tűnik, ellenzik ezt a megközelítést.