Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A vér élet”

Szöveg: VJ |  2009. október 14. 13:28

A katonai szervezetek és a vérellátó szolgálatok között hosszú évtizedek tapasztalatai segítik a szervezett véradások lebonyolítását. Ezért nem volt kétséges, hogy a MH Központi Kiképző Bázis és az Országos Vérellátó Szolgálat regionális vérellátó központja szervezésében a nyílt véradó nap sikeres lesz.

„A vér élet" olvashatjuk az Ótestamentum különböző helyein is. Különösen azok számára, akik műtéti beavatkozás vagy betegség következtében mások vérére szorulnak. S, hogy ez milyen komoly problémát jelent az egészségügynek, elég, ha csak a közlekedési balesetek statisztikáját vagy a szervátültetésekről szóló tudósításokat figyeljük. Éppen ezért van jelentősége minden olyan kezdeményezésnek, amely a vértartalékok képzésére irányul, hogy a szükséges műtéti beavatkozások ne maradhassanak el vérkészítmény hiánya miatt.

A bázis egészségügyi központja már jó előre közzétette a véradás időpontját a parancsnoki információs rendszeren keresztül, így az „újonc" és a többszörös véradók jó előre felkészülhettek a vérvétel kellemetlenséggel alig együtt járó beavatkozására. A regisztráció és az előzetes vizsgálat után az MH KKB és az MH KPTSZI valamennyi állománykategóriáját képviselve összesen 148 tiszt, tiszthelyettes, szerződéses katona és közalkalmazott 63 liter vérrel járult hozzá a vérellátás biztonságához.

1595892349
1595892349
 

Fotó: Papp Nikolett