Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A világ legnagyobb repülőgép-hordozóját építik

Szöveg: Háború Művészete |  2008. április 2. 9:56

A fellendülőben lévő orosz gazdaság lehetővé teszi a flotta számára, hogy megvalósítsa régi vágyát és megépíttesse a világ legnagyobb repülőgép-hordozóját. Mivel komoly hagyományai vannak az országban a versenyszellemnek, ezért a minimális cél az amerikai Nimitz-osztály méreteinek túlszárnyalása.

A tervek szerint a hordozóról nem csak vadász-bombázók, hanem stratégiai csapásmérő és szállító repülőgépek is üzemelnek majd.

A gigantikus hordozó tervei már a hidegháború idején megszülettek, a Szovjetunió összeomlása azonban keresztülhúzta a számításokat. Most azonban a hatalmas kőolaj és földgáz exportból keletkező extra bevételek révén lehetősége van a haditengerészetnek a megvalósításra.

Előkeresték és leporolták a régi terveket, ugyanakkor át is dolgozták őket. A hajó nem csak repülőgép-hordozóként, hanem deszant-hajóként is üzemelne, a fedélzetén ugyanis egy komplett harckocsi dandár, harci és szállító helikopterek, továbbá tüzérség is helyet kapna. A pilóták és műszakiak, valamint a hajó üzemeltetését végző személyzet mellett legalább 5000 főnyi tengerészgyalogság is állomásozik majd a hatalmas úszó erődön, akik légpárnás hajókkal tudnak partraszállási akciókat végrehajtani.

A hajó hossza 900 méter lesz, szélessége 110 méter, vízkiszorítása pedig legalább 300.000 tonna.
A haditengerészeti feladatkörre átalakított Szuhoj harci gépeken kívül a hatalmas Tu-160-as bombázók és az An-124 szállítógépek is le- illetve fel tudnak majd szállni a 900 méter hosszú hajóról.