Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A világháború európai befejeztére emlékeztek Pápán is

Szöveg: Honvéd Bajtársi Klub |  2010. május 13. 12:12

Sokhelyütt megemlékeztek a II. világháború európai befejezésének 65. évfordulójáról, azokról akik életüket áldozták egy békésebb jövő érdekében. A Győzelem Napján, vagy más néven a Béke Napján Európa egész területén büszkén emlékeznek arra, hogy a több évi borzalom után elhallgattak a fegyverek.

Pápán május 9-én vasárnap délelőtt a pápai Honvéd Bajtársi Klub szervezett koszorúzással egybekötött megemlékezést az Alsóvárosi temetőkert nemzetközi katonai parcellájánál, ahol magyar, szovjet és német emlékmű, sírkertek tanúskodnak. Az ünnepségen a Klub dalcsoportjának „békedala" után Kerecsényi Zoltán a Klub titkára mondott emlékbeszédet a „halott katona már nem ellenség" jegyében. Mint elmondta, a megjelent Klub tagjai, vezetői ennek szellemében tisztelegnek immáron jó pár éve itt a magyar és a nem magyar hősök, áldozatok emléke előtt, s rajtuk kívül azokra a bátor emberekre is, mint például a második zsidótörvény ellen szavazó, a szélsőségek ellen fellépő, a nyilas hatalomátvétel után bujkálni kényszerülő demokratára, dr. Sulyok Dezsőre, Pápa világháború utáni első polgármesterére, valamint elődjére, a nyilasokkal szintén gyakran szembeszegülő városvezetőre, dr. Szőllősy Sándorra, akinek a nyilasok üldözése elől szintén el kellett menekülnie Pápáról, s emlékeznek Makray Ferenc ejtőernyős századosra is, aki 1945 márciusában kiadta a parancsot az ejtőernyősöknek a város elhagyására, megmentve Pápa városát – e műemlékekben gazdag települést – a pusztulástól.

Végül a megjelentek – az önkormányzat képviselőivel – mécseseket gyújtottak, valamint megkoszorúzták a síremlékeket illetve Sulyok Dezső antifasiszta polgármester emléktábláját a temető utcájában.