Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A világháborúban elesett katonákra emlékeztek

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. október 18. 9:57

Székesfehérváron a helyőrségi klub kamaratermében mutatták be dr. Bedécs Gyula új könyvét, melynek címe Az I. világháború emlékezete. Az író és a támogatók ezzel a kiadvánnyal szeretnének hozzájárulni a fiatalok történelmi ismereteinek szélesítéséhez, a csatatéren meghalt katonák emlékeinek ápolásához.

A rendezvényt Németh István nyugállományú ezredes a Krajcáros Alapítvány elnöke nyitotta meg, majd a könyvet Győrössy Ferenc nyugállományú altábornagy mutatta be a jelenlévőknek.

Az I. világháború eseményeiről több könyvtárnyi anyag férhető hozzá. Ebből a történészek már nagyon sok dokumentumot feldolgoztak és adtak ki könyv formájában. Ismerjük a háború kirobbanásának okait, a fontosabb ütközeteket, de még mindig vannak olyan területek, ahol adósságaik vannak a kor szakértőinek. Az eseményeket elemzők megegyeznek abban, hogy a több mint 10 millió áldozatot követelő világháború értelmetlen célok érdekében folyt.

Az író könyvében azt szeretné bemutatni, hogy az ezen értelmetlen célokért harcoló katona mit érzett a lövészárkokban, hogy gondolkodott a háborúról és az otthon maradottakról. A könyvben nagyon sok idézet van, amit eredeti dokumentumokból, naplókból, levelekből lett átvéve és ez teszi hitelessé az ott harcolók gondolkodását. Példaként említette egy következő nap harcba induló katona levelének részletét: "Ha netalántán meghalok, a testvéreim majd jobban odaférnek az asztalhoz!"

Az író a történelmi tények mellett bemutatja azt az olaszországi és szlovéniai hadszínteret, ahol a magyar katonák harcoltak. A magyar ember számára kissé szokatlan terület volt ez és biztos, hogy nem ilyen viszonyokra készítették fel katonáinkat. A szerző és társai nemrégen voltak Szlovéniában és meglepve tapasztalták, hogy napjainkban sok külföldi csoport látogatja meg az I. világháborús emlékműveket, temetőket. A temetőket látogató nyugati turisták részéről őszinte érdeklődést tapasztaltak az emlékhelyek történelme iránt. E gondolat jegyében ajánlotta a könyvet azoknak, akik érzelmileg kötődnek az eseményekhez, a fiataloknak és a tanároknak, hogy tovább ápolják a halott katonáink emlékét. Ha betévednek valahol egy temetőbe, ahol magyar katonákat temettek el, tudják, hogy kik voltak ők és miért vannak ott.

1595880968
Az emlékhelyek nem Magyarország területén találhatóak, és volt idő, amikor ezeket a kegyhelyeket meg sem látogathattuk. Sok helyen csak egy halom, vagy a lenyírt fű mutatta, hogy ott valakinek végső nyughelyet találtak. A szerzők a könyvvel szeretnék elérni azt, hogy ezek a hazától távol lévő sírhelyek az utókor számára is megmaradjanak.

Győrössy Ferenc végül idézte a könyv írójának utószavát: „Ez a könyv azért íródott, hogy a sírokon mécses gyúljon, az emlékművekre koszorú, a sírokra pedig virág kerüljön!"

Dr. Bedécs Gyula elmondta, hogy húsz évvel ezelőtt olvasott egy cikket, amelyben arról írt a szerző, hogy mekkora különbségek vannak az I. világháborús olasz és magyar sírok között. Amíg az olasz emlékhelyek szépen gondozottak, addig a magyar katonák sírjai gondozatlanok, elhanyagoltak.Úgy gondolta, ezen változtatni kellene, és az iskolában, ahol tanított, meghirdette a gyerekek között, hogy önkéntes munkával tegyék rendbe a lepusztult katonasírokat.

Egyedül maradt abban az értelemben, hogy csak a helyi jó érzésű emberek és ismerősök segítségére számíthatott, országos mozgalom akkor nem lett a kezdeményezéséből. A gyerekek viszont nagy lelkesedéssel fogadták az ötletet: innentől fogva évente 2-3 csoportot tudott kivinni Szlovéniába, hogy közösen felkutassák és rendbe tegyék a sírokat. Kezdetben az olaszországi sírok gondozását nem tudták felvállalni, mert az olaszországi csataterekre történő kiutazás engedélyeztetése bonyolult volt. Ennek ellenére a gyerekek valamit tenni akartak: volt olyan eset is, amikor a fiatalok egy csoportja Szlovéniából átszökött Olaszországba, és csak visszafelé fogták el őket, amikor éppen haza akartak „disszidálni."

A szerző a könyvben igyekezett az olvasóknak információkat adni az ismert I. világháborús helyszínekről, így a mű egy kicsit útikönyv is, mert emlékhelyről emlékhelyre viszi az olvasókat, ezzel segítséget nyújtva azoknak, akik kegyeleti okokból szeretnének egy ilyen helyre ellátogatni.

Bedécs Gyula nem használt jelzőket a könyv megírásánál. Úgy gondolta, hogy elsődlegesen a leveleknek, valamint a naplók idézeteinek kell bemutatniuk be a fronton kialakult siralmas helyzetet.

Ma már többen gondolkodnak úgy, mint ő húsz évvel ezelőtt. Sok olyan civil szervezet létezik, akik ezeknek a hagyományoknak az ápolásában segítséget akarnak nyújtani. Így fordult elő, hogy teljesen véletlenül az interneten találkozott a székesfehérvári hagyományőrzőkkel, akik segítették a közös munka megindítását és a könyv kiadását. A könyvben többek között ezért is kapott helyet a Dr. Demeter Zsófia által írt rész, amely a székesfehérvári katonai ezredekről szól. Különösen a Magyar Királyi 17. Honvéd Gyalogezred volt az, amelyik az I. világháborúban mind két frontvonalon harcolt és jelentős katonai feladatokban vett részt. A könyv kiadásához jelentős anyagi segítséget nyújtott Székesfehérvár
Megyei jogú Város Önkormányzata, a Krajcáros Alapítvány és a Fejér
Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubja a Honvédelmi
Minisztériumtól nyert pályázati pénzzel.

Az író végül a jövőt azzal zárta le, hogy a könyv egy, a világháború helyszíneit bemutató sorozat első kötete lehet.