Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendkívül élénk tevékenységet folytat az orosz haditengerészet

Szöveg: Háború Művészete |  2008. október 18. 8:43

A hidegháborús időket idézik azok a hadgyakorlatok és rakétakísérletek, melyeket az ismét magára találó, a politikai és pénzügyi támogatást teljes egészében élvező orosz flotta folytat az elmúlt hónapokban.

Mind az Északi-, mind a Balti-, mind a Fekete-tengeri, sőt még a Csendes-óceáni Flotta hadihajói és tengeralattjárói is kaptak kifutási parancsot, illetve éles rakéta indításokat is végrehajtottak.

A legnagyobb nemzetközi érdeklődés természetesen a Kirov-osztályba tartozó nukleáris meghajtású Nagy Péter csatacirkáló mozgását övezi, mely kíséretével együtt először a Földközi-tengeren, majd pedig az Atlanti-óceánon gyakorlatozik, novemberben pedig a Karib-tengerre látogat.

Mindeközben a Fekete-tengeri Flotta is aktív, egyik hajójuk, a Krivak-osztályú Ladny fregatt az olaszokkal közösen hajtott végre hadgyakorlatot az Égei-tengeren.
A Balti Flotta állományában tevékenykedő egyik fregatt már a szomáliai kalózok megfékezésére igyekszik az Indiai-óceánra, hogy megoldja a NATO egységek tehetetlen díszkísérete mellett kialakult válsághelyzetet.

Az Északi Flottában tevékenykedő Admiral Kuznyecov sem tétlen, az oroszok bejelentése szerint a Földközi-tengeren fog cirkálni számos egyéb hadihajó és tengeralattjáró kíséretében.

Ráadásul eközben éles rakétakísérleteket is végrehajtottak az oroszok. Delta III és Delta IV típusú ballisztikus rakéta-hordozó tengeralattjárók fedélzetéről startoltak az R-29M rakéták. A nagyszabású teszten az Északi Flottát az K-84 Jekatyerinburg, míg a Csendes-óceáni Flottát az K-506 Zelenograd képviselte, a célok egyaránt több ezer kilométerre helyezkedtek el.
Október 11-én ugyanakkor már a Barents-tengerről indított egy Sineva rakétát a Delta IV-osztályú K-114 Tula. Az indítást Medvegyev orosz elnök is figyelemmel kísérte. A rakéta több mint 11000 km megtétele után valahol a Csendes-óceán térségében csapódott be.