Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Márványtáblát kapott Bornemissza Gergely

Szöveg: Illyés Edit |  2008. október 18. 10:58

Felavatták Bornemissza Gergely emléktábláját az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni Kossuth laktanyájában. A nemrég Egerből átkerült emléktábla a 4. számú épület elé került, ugyanis ebben az épületben foglal helyet a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj.

A zászlóalj 2007 novemberében elöljárói döntés alapján Egerből Debrecenbe diszlokált. A zászlóalj kötelességének érzi, hogy – bár már nem Eger városában teljesít szolgálatot – a hős emlékét a továbbiakban is ápolja. Ezért az egri laktanyából a debreceni laktanyába került az emléktábla, amit október 17-én lelepleztek, és a következő években már itt kerül majd rá a koszorú.

Bornemissza Gergely Eger várában hadnagyként szolgált az 1552-es ostrom idején. Tinódi Lantos Sebestyén leírásai alapján társai közül különösen tűzszerészi leleményességével és agyafúrt észjárásával tűnt ki. Ezekkel a tulajdonságaival jelentősen hozzájárult a várvédők győzelméhez.
1553-ban, az ostrom után átvette az egri vár és a püspöki javadalmak kezelését. A vár újjáépítésében tevékenyen részt vett, ő tervezte és építette a Gergely-bástyát.
Az egri vár védelmében végzett kimagasló szolgálataiért 1553-ban két királyi birtokadományban részesült.
Élete a Héttoronyban ért véget, hosszú raboskodás után Ahmed pasa kivégeztette. A török hadúr nem tudta legyőzni a csatatéren, hanem a cellájában legyöngülve, akasztással vetett véget életének.

Az emléktábla avatáson Gulyás Zsófia százados, a zászlóalj törzstisztje ünnepi beszédében kiemelte: „Fontos az, hogy ne felejtsük el azokat a történelmi alakokat, akik sokat tettek a hazáért. Éppen ezért bízom benne, hogy a felderítő zászlóalj, és emellett a dandár állománya tovább őrzi ezt a hagyományt, és a leendő katonák is kötelességüknek érzik majd ezen örökségünk megtartását."

Az emléktáblát Kovács József dandártábornok, a dandár parancsnoka, és Sipos István őrnagy, a zászlóalj parancsnokhelyettese leplezte le, majd koszorúz helyeztek el Bornemissza Gergelyre emlékezve.
Ezt követően Kovács József dandártábornok emléklapot adományozott azoknak, akik a közelmúltban elérték a századik ejtőernyős ugrásukat.
Az ünnepség végén az emlékmű mellett felhúzták az alegységzászlót a „Summáját írom, Eger várának…" kezdetű dal hangjaira.

Fotó: A szerző felvételei