Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Abbász szerint nincs a értelme közvetlen tárgyalásoknak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 11. 12:57

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint a jelen körülmények között nem lenne értelmük a közvetlen tárgyalásoknak Izraellel. Abbász szombaton késő este Rámalláhban kijelentette: ha az izraeliek azt mondják, hogy “kezdjük nulláról a tárgyalásokat”, az “hiábavaló és értelmetlen”.

Tanácsadója, Jászir Abed Rabbo szerint a palesztinok nem térnek vissza a tárgyalásokhoz, ha azoknak nincs keretük és időrendjük.

Abbászra nyomást gyakorol Washington, hogy újítsa fel a 2008-ban megszakadt közvetlen tárgyalásokat, de a palesztin vezető nem hajlandó erre, amíg Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő nem kötelezi magát a telepbővítések további befagyasztására és a tárgyalások folytatására onnan, ahol abbamaradtak. Netanjahu az Egyesült Államok nyomására tavaly novemberben a telepépítések tíz hónapos befagyasztását rendelte el.

Az izraeli miniszterelnök vasárnap a heti kormányülésen bejelentette, hogy kedden Kairóban találkozik Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel, és eszmecseréjükön szó lesz a palesztinokkal folytatandó közvetlen tárgyalások lehetőségeiről. Tavaly áprilisi hatalomra jutása óta ez lesz Netanjahu ötödik útja Egyiptomba és megbeszélése Mubarakkal.