Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ADHU23: fontos és újszerű

Komplex művelet, békeidőben

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Rácz Tünde |  2023. november 10. 6:36

„A gyakorlat fontos és újszerű, mivel nem csak a katonai műveletekre helyezzük a hangsúlyt, hanem a civil adminisztrációval történő együttműködésre is” – hangsúlyozta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, az Adaptive Hussars 2023 országos, többnemzeti hadgyakorlatról tartott sajtótájékoztatón, Székesfehérváron, november 9-én.

„Az Adaptive Hussars gyakorlaton a Magyar Honvédség földön, vízen és levegőben több, mint ötezer katonát – köztük külföldieket és tartalékosokat is –, illetve több száz eszközt mozgat meg” – emelte ki dr. Böröndi Gábor vezérezredes. Mint fogalmazott: a gyakorlat fontos és újszerű, mivel nem csak a katonai műveletekre helyezik a hangsúlyt, hanem a civil adminisztrációval történő együttműködésre is.

„Az északkeleti vármegyékkel felvettük a kapcsolatot annak érdekében, hogy élesben teszteljük a Magyar Honvédség felkészültségét, amikor békétől eltérő vezetési időszakra váltunk. A gyakorlat története a NATO jelenéről szól, vagyis a keleti fenyegetésre való felkészülésről, annak kiiktatásáról és az elrettentés demonstrálásáról” – szögezte le a Honvéd Vezérkar főnöke.

 

TUN_4369

Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ parancsnoka elmondta: az Adaptive Hussars 2023 valójában nem gyakorlótérhez kötött gyakorlat, hanem komplex művelet, ami azoknak a katonai képességeknek a szinkronizált mozgatását, vezetését és irányítását foglalja magában, amelyek békeidőben is garantálják az ország védelmét.

„A lényege az, hogy békeidőben is felkészüljünk a műveleti területre történő előrevonásra, az elrettentésre és hazánk fegyveres védelmére. Szintén fontos célkitűzés, hogy szinkronizáljuk a Magyar Honvédség tevékenységét a védelmi igazgatási szféra többi szereplőjével” – fogalmazott a dandártábornok, hozzátéve, hogy a következő héten az ország számos pontján dinamikus mozgás várható, vasúti- és közúti csoportosítással, hídi átkeléssel, illetve járőrözési és kiképzési feladatokkal.

„Azt gondolom, hogy a békéhez erő kell, az erőhöz pedig erőnlét, tehát békeidőben is gyakorolnunk kell ezeket a feladatokat. A gyakorlat életszerűségét pont az adja, hogy minden úgy történik, ahogy adott esetben élesben menne” – húzta alá a központparancsnok.