Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagyományok nélkül nincs erős hadsereg!

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Rácz Tünde |  2023. november 9. 21:22

„Hagyományok és gyökerek nélkül nem létezhet erős hadsereg és akkor lesz jövőnk, ha ugyanezeket az értékeket át tudjuk adni a fiataloknak” – hangsúlyozta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, az Obsitos program részeként, a honvédelem ügye iránt elkötelezett nyugállományú katonák számára tartott előadásában, a székesfehérvári Nagysándor József laktanyában, november 9-én. A nyugállományúakat Székesfehérvár országgyűlési képviselőjeként Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes köszöntötte.

Az orosz-ukrán háborúra, illetve a közel-keleti konfliktusra utalva Vargha Tamás leszögezte: azt látjuk, hogy „a világban forrnak az indulatok.”

„Ebben a veszélyes korban minél gyorsabban és hatékonyabban folytatjuk azt a haderőfejlesztést, amit 2015-ben elkezdtünk. Azonban minden eszköz értéktelen, a jól felszerelt, kiképzett, elkötelezett és hazáját szerető katona nélkül. Az a munka, amit ma végzünk, és azok az eredmények, amiket ma és a jövőben elérünk, nem lenne teljes az önök szolgálata nélkül, hiszen ez teremti meg a biztos alapot” – fogalmazott az államtitkár.

TUN_4106

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes a magyar haderő aktuális kérdéseiről tartott előadásában hangsúlyozta: „amit önök megtanítottak nekünk, fiatalabb korosztálynak, azon alapul a Magyar Honvédség. Hagyományok és gyökerek nélkül nem létezhet erős hadsereg és akkor lesz jövőnk, ha ugyanezeket az értékeket át tudjuk adni a fiataloknak.” Mint fogalmazott, több szempontból óriási felelősség a nyugállományú katonákról való gondoskodás.

„Az önök példáján, tudásán nőttünk fel, és most az a kötelességünk, hogy amit tudunk, visszaadjuk és nem csak szavakkal. Fontosnak tartjuk, hogy önök mindig érezzék: hozzánk tartoznak! Egy nap mi is nyugdíjasok leszünk és mi is szeretnénk majd, hogy gondoskodjanak rólunk, szeretnénk érezni, hogy az a közösség, ahová tartoztam büszke rám, támaszkodik rám és fontos vagyok neki. Büszkék vagyunk arra, hogy önökkel együtt szolgáltunk és nagyon fontosnak tartjuk az önök bölcsességét és kollektív tudását” – hangsúlyozta a Honvéd Vezérkar főnöke.

A Magyar Honvédségben zajló aktuális folyamatokkal kapcsolatban a vezérezredes kiemelte, hogy az elsődleges cél a magyar emberek biztonságának a garantálása, illetve a régió stabilitásának megőrzése, amihez elengedhetetlen a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program.

„A műveleti környezetre a kiszámíthatatlanság és az instabilitás erősödése, illetve a kihívások és fenyegetések számának növekedése jellemző, ezekre ad megfelelő választ a program. Ennek fontos eleme a hazai hadiipar újjáélesztése, ami ellátásbiztonságot jelent” – húzta alá a vezérezredes.

A rendezvény végén az Obsitos programhoz csatlakozó Civilút Alapítvány ajándékokat adott át a nyugállományú katonáknak.