Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Megkezdem az ellenőrzést!”

Két szakasznyi török katona csatlakozott a NATO harccsoport felkészítéséhez

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Rácz Tünde |  2023. november 9. 19:07

Török katona száll ki a horvát MRAP-kategóriájú páncélozott csapatszállítóból, majd gondos gépjármű-ellenőrzés után jelez bajtársának: ő is jöhet. Kisvártatva már ketten biztosítják a terepet – sok gyakorlásnak köszönhetően egyre precízebb mozdulatokkal.

Robbanóanyag elleni védekezés, ellenőrző-áteresztő pont működtetése, táborőrzés és helikopter-leszállóhely biztosítás: íme néhány olyan feladat, amit a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport (Forward Land Force Battlegroup – FLF BG HUN) részeként a közelmúltban a magyarországi felkészítéshez csatlakozott két szakasznyi török katona lát el a következő hetekben. A könnyű harcászati felszereléssel érkezett törökök először a harccsoport olasz, horvát és magyar katonáitól sajátítják el különböző harcászati eljárásokat az újmajori táborban.

Jakab Zsolt alezredes, a harccsoport parancsnoka elmondta: a felkészülés után a teljes állomány – az Adaptive Hussars 2023 gyakorlat részeként – átcsoportosítást követően hajtja végre kijelölt feladatait. Hozzátette: a különböző nemzetek katonái között minden szinten professzionális az együttműködés.