Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ADHU23: Vízi átkelés Leoparddal

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kertész László |  2023. november 11. 18:42

Az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat keretében az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred és az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Leopard 2 A4HU harckocsikkal gyakorolták a vízi átkelést Újmajorban, november 10-én.

A dinamikus mozgást és átcsoportosítást igénylő gyakorlati szituáció szerint a hátország egyik fontos útvonala a zord időjárás áldozatául esett, ezért a Leopard harckocsik nem tudták megközelíteni célállomásukat. A műszaki szakasz ekkor biztosította a vízi átkelést, így a tankok folytatni tudták az előrenyomulást, hogy végül elfoglalják a kijelölt védelmi terepszakaszt.

Az eső nemcsak a mozzanat ideje alatt volt jelen, ugyanis Újmajorban reggeltől egészen sötétedésig esett, ezért megnehezült a katonák dolga, sárdagasztásra kényszerültek a Leopardok.

Hídvetés KLAC8238

„Alapvetően arra készülünk fel, hogy a hazánkba telepített NATO képességeket a magyar képességekkel együtt összekovácsoljuk és ezzel biztosítjuk a későbbi, sikeres feladat-végrehajtásokat” – mondta Patak Péter őrnagy, a tatai páncélosdandár Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj törzsfőnöke.

Hozzátette, a fiatal harckocsizó állománynak még nem volt lehetősége arra, hogy a műszakiak által biztosított hídon, harcászati körülmények között gyakorolják a vízi átkelést. „Örülünk ennek a lehetőségnek, szerintem jól teljesített az állomány” – értékelte az átkelést az őrnagy.

Hídvetés KLAC8574

Kiró Szilvia Kinga hadnagy, a műszaki ezred szakaszparancsnoka a vízi átkeléssel kapcsolatban elmondta: „Tereprendezés után azt gyakoroltuk, hogy mennyi idő alatt tudjuk letenni a hidat.”

Az Adaptive Hussars 2023-al kapcsolatban hangsúlyozta: a gyakorlat javítja az állomány reakcióidejét és képességét, valamint kiváló lehetőség arra, hogy az összes technikai eszközükkel gyakoroljanak és a közös munka során összekovácsolódjanak más fegyvernemmel is.