Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Adományozás rég nem látott tájakon

Szöveg: Palotás Levente hadnagy |  2009. november 17. 9:22

Hosszú útra vállalkoztak az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) katonái Afganisztánban. A magyar katonák felelősségi területük egy távoli járásába, Pol-e-Hesarba látogattak el. A Camp Pannóniától 170 kilométerre található járás nehezen közelíthető meg a rossz út- és terepviszonyok miatt, így csak ritkán tudnak eljutni a magyar konvojok a területre.

Ideális körülmények között is legalább 7 órás autóút oda és még ugyanennyi vissza.

Az újjáépítési csoport katonái több feladatot is teljesítettek a járás központi településén. Érkezésükkor először a járás vezetőivel találkoztak, akik már nagyon várták őket, hiszen a magyar katonák legutóbbi látogatásuk óta hosszú idő telt el és számos ügyben szerettek volna tárgyalni velük. A jelenlévők elsősorban azt vitatták meg, hogy milyen újabb fejlesztések és projektek kivitelezésére kerülhet sor a közeljövőben.

 

Ezután a magyar katonák adományokat adtak át a helyi kormányzati szerveknek működésük elősegítéséhez, így a járási rendőrkapitányság, a területen felelős oktatási hivatal, illetve a Pol-e-Hesar-i klinika kapott segítséget az MH PRT-tól.

Ezt követően a helyi lakosság között osztottak segélyt a magyar katonák. A járás vezetői összeállították a környék 70 legszegényebb családjának listáját, amely alapján a magyarok segélycsomagokat osztottak szét közöttük. A csomagban többek között volt téli ruházat, tanszerek, takarók és élelmiszer, amelyet a Magyar Református Szeretetszolgálat ajánlott fel a rászorulók részére, hogy a segítse a lakosság élelemmel történő ellátását a téli hónapokban. Nem várt eseményként a helyszínen rosszul lett egy afgán fiú, akinek a magyar konvojt kísérő egészségügyi személyzet azonnal elsősegélyt nyújtott.

 

Utolsó mozzanatként a járás kormányzója ebédre invitálta a magyar vendégeket és jó hangulatban elbeszélgettek az elmúlt időszak történéseiről és az aktuális helyzetről. Búcsúzáskor a magyar katonák meghívták az afgán vezetőket Camp Pannóniába, hogy egy közeli időpontban megvitassák a tervezett közös projektek részleteit.

 

Fotó: Fider Zsolt törzsőrmester