Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jól megérdemelt pihenés vár rájuk

Szöveg: Palotás Levente hadnagy |  2009. november 17. 8:55

Teljesítette feladatát a 40 fős megerősítő szakasz Afganisztánban és a kontingens négy hónapos külszolgálat után elhagyta a műveleti területet. A szakasz nyáron, még az MH PRT hatodik váltásának idején érkezett a műveleti területre és az újjáépítési csoport őr és biztosító századával szoros együttműködésben kezdte meg feladatai ellátását.

Az afgán választás biztosító szakasz (AVBSZ) katonái még július 16-án érkeztek Baghlan tartományba, hogy az afgán elnökválasztás idejére csatlakozzanak az MH Tartományi Újjáépítési Csoporthoz (MH PRT) és részt vegyenek a választások biztonságos lebonyolításában.

Kint tartózkodásuk kicsit hosszabbra nyúlt az eredeti elgondolásnál, mivel az elnökválasztás első fordulója nem hozott eredményt, így a – november 7-ére kitűzött – második forduló tervezett megtartásáig kellett maradniuk. A voksolást csak az utolsó pillanatban fújta le az afgán Független Választási Bizottság.

A szakasz nyáron, még az MH PRT hatodik váltásának idején érkezett a műveleti területre és az újjáépítési csoport őr és biztosító századával szoros együttműködésben kezdte meg feladatai ellátását. A beilleszkedésben és a helyi viszonyok megismerésében nagy segítséget nyújtottak az MH PRT-6 katonái és az elnök választások első fordulójának sikeres biztosításában a két kontingens közösen vett részt.

1595893528
 

Az augusztusi választások után az ABVSZ meghatározó szerepet töltött be az MH PRT szeptemberi állományváltásában is. Õk képezték az átmeneti időszakban az állandóságot. A korábban megszerzett tapasztalatokat és helyismeretüket átadták az új váltásnak, segítették őket munkájuk elkezdésében.

A négy hónapos külszolgálatuk alatt természetesen nem csak a választásokkal kapcsolatos feladatokat látták el a megerősítő szakasz katonái. Tulajdonképpen folyamatosan az őr és biztosító század egyik szakaszaként dolgoztak, így ugyanúgy, mint a század többi katonája, szerepet kaptak a tábor őrzés-védelmében, járőrfeladatok végrehajtásában, valamint személyek, illetve szállítmányok kísérésében, biztosításában.

Most a jól megérdemelt pihenés vár rájuk és lehetőségük lesz hosszabb időt eltölteni szeretteikkel. A jövőben pedig várhatóan sokan közülük visszatérnek még Camp Pannóniába az újjáépítési csoport következő váltásaiban. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár számít a katonák további missziós szolgálatvállalására, hogy tapasztalataikat és az afganisztáni műveleti területen megszerzett ismereteiket kamatoztatni fogják az MH PRT további hatékony működésének érdekében.

1595893528
1595893528