Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afgán rendőrök kiképzése Pol-e-Khomriban

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. július 16. 6:42

Az afganisztáni biztonsági helyzet romlása azon túl, hogy a lázadókkal folytatott küzdelemben a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erőktől (ISAF) és szövetségesektől kiváló együttműködést követel meg, megkívánja, hogy az afgán rendfenntartó erők kellő hangsúlyt fektessenek a kiképzésre is.

Ezt szolgálta az a felkészítés is, amelyet július 03-12. között Pol-e-Khomriban (Afganisztán, Baghlan tartomány) közösen hajtottak végre a Belügyminisztériumtól az EUPOL (European Union Police Mission in Afghanistan) állományába vezényelt magyar és az afgán tartományi rendőrök. A kiképzési program, melyet Kondás Tibor rendőr őrnagy és Czene Zsolt rendőr hadnagy elsősorban bűnügyi vezetők részére szólóan koordinált, helyszínelői és bűnügyi-technikai ismereteket ölelt fel.

Dr. Tóth István nyá. rendőr alezredes és Dr. Szalay Zsolt rendőr őrnagy Magyarországról érkeztek a háború sújtotta közép-ázsiai ország északi régiójába, hogy az afgán rendőröknek korszerű bűnügyi-technikai ismereteket oktassanak, valamint felkészítsék afgán kollégáikat a megfelelő nyomrögzítési eljárások alkalmazására. Az érintettek legnagyobb megelégedése mellett a kiképzés sikerét egyértelműen tükrözi a helyi írott és elektronikus média élénk érdeklődése is. A program végén a megszerzett ismeretek mellé az afgán rendőrök a magyar kormányzati felajánlásnak köszönhetően átvehették a bűnügyi-helyszínelői és nyomrögzítő eszközöket, így már alkalmazni is tudják a szakterület magyar kiválóságaitól tanultakat.

1595904631
1595904631