Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Árvízi elismerések átadása Győrben

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. július 15. 20:17

Az Árvízvédelmért Szolgálati Jelet vettek át a nyugat-magyarországi régió katonái, közülük 83-an pedig pénzjutalomban is részesültek. Dr. Hende Csaba – aki Benkő Tibor altábornagy, HM HVK főnök és dr. Szarka Gábor HM kabinetfőnök – társaságában nyújtotta át az elismeréseket, – ünnepi beszédében hangsúlyozta: ,,A bajban tudhatjuk meg, hogy kire számíthatunk. Magyarország most nagy bajban volt. És Ti bebizonyítottátok, hogy számíthat rátok.”

“Számíthatott rátok az állam, amely polgárait igyekezett megvédeni. Számíthattak rátok parancsnokaitok, akiknek hatalmas, esetenként lehetetlen feladatokat kellett azonnal megoldaniuk. És legfőképpen számíthattak rátok azok az emberek, akiknek néhány rettenetes óra leforgása alatt került veszélybe mindenük: az életük, az otthonuk, évek hosszú során át összegyűjtött vagyonuk."

A vendéglátók nevében Borkai Zsolt Győr polgármestere arról beszélt, hogy a Magyar Honvédség ismét bizonyította: vészhelyzet esetén képes a hatékony fellépésre. Példaértékű volt, ahogy a katonák együtt dolgoztak a katasztrófavédelemmel, a tűzoltósággal, a polgári védelemmel és a rendőrséggel. Borkai szerint ennek az összefogásnak köszönhető, hogy térségükben nem alakult ki nagyobb baj.

Dr. Hende Csaba ugyanúgy, mint a két nappal ezelőtti debreceni ünnepségen utalt arra, hogy az elmúlt évtizedek magyarországi árvízi védekezésében arányához képest az eddigi legnagyobb létszámmal vett részt a Magyar Honvédség. Kiemelte, hogy a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred 278 katonája Bőny, Borsod és Almásfüzítő térségében erejét megfeszítve állt helyt. A tárcavezető Balázs Attila századost, a tatai katonazenekar karmesterét külön elismerésben részesítette „Az árvíz hősei" című indulójáért, amelyet itt a három folyó városában is előadtak a tóvárosiak, mint Debrecenben.

A honvédelmi miniszter beszédét a következő mondatokkal zárta: „Tegyünk róla, hogy mindenki olyan büszke legyen a honvédségre, mint mi most rátok! Tegyünk róla, hogy mindig méltók legyünk az egész nemzet szeretetére!"

1595904629
1595904629
1595904630
1595904630
1595904630
1595904630

Fotók: Tóth László