Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán a legnagyobb katonai kihívás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. január 28. 7:41

Afganisztánt nevezte Robert Gates amerikai védelmi miniszter keddi washingtoni szenátusi meghallgatásán az Egyesült Államok előtt álló legnagyobb katonai kihívásnak.

“Nem kétséges, hogy jelenleg Afganisztán jelenti számunkra katonailag a legnagyobb kihívást" – jelentette ki a tárcavezető a szenátus fegyveres erők bizottsága előtt, felidézve, hogy az új amerikai elnök Afganisztánt nevezte meg az első számú tengerentúli katonai prioritásként.

A Pentagon régi-új vezetője utalt rá, hogy az afganisztáni harcok elhúzódhatnak, további katonai és anyagi veszteséggel járhatnak az Egyesült Államok számára.

Leszögezte, hogy az elsődleges cél megtisztítani Afganisztánt a táliboktól, és megakadályozni, hogy az ország az al-Kaida menedékhelye legyen, ennél nem több. Védelmébe vette a pakisztáni célpontok ellen pilóta nélküli repülőgépekkel végrehajtott támadásokat, utalva rá, hogy ezek Barack Obama elnöksége alatt is folytatódnak.

Robert Gates figyelmeztetett, hogy elveszíthetik az afganisztáni háborút, ha a nyugat nem fordít több figyelmet arra, hogy csökkentse a civil áldozatok számát. Amint az afgánok a probléma részének tekintik az amerikaiakat és a NATO-erőket ahelyett, hogy a megoldás részének tartanák őket, “elvesztünk" – fogalmazott.

Az amerikai védelmi miniszter az afganisztáni kivonulás feltételének nevezte egy erős afgán nemzeti hadsereg és egy felkészült, tisztességes afgán rendőrség megteremtését.

Irakról, ahonnan a bagdadi kormánnyal érvényben lévő megállapodás szerint 2012-ig kivonják az amerikai csapatokat, Robert Gates azt mondta: bár az erőszak érzékelhetően visszaesett az arab országban, nem zárható ki teljesen egy esetleges kedvezőtlen fordulat. Noha az amerikai katonai jelenlét idővel csökken, “még hosszú évekig jelen leszünk Irakban valamilyen szinten" – figyelmeztetett.

A miniszter – aki a Bush-adminisztrációból egyedüliként lett tagja Obama kormányának is – a szenátusi meghallgatáson azzal vádolta Iránt, hogy felforgató tevékenységet folytat “több latin-amerikai helyszínen".