Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánban is emlékeztek az ’56-os forradalomra

Szöveg: kormany.hu |  2011. október 29. 12:38

Reméljük, hogy képesek leszünk megtartani a szabadságot és a gyermekeink zavartalanul nőhetnek fel ebben a világban! – hangsúlyozta dr. Ruszin Romulusz ezredes, az MH Tartományi és Újjáépítési Csoport parancsnoka az 1956-os forradalom kitörése alkalmából a napokban rendezett megemlékezésen.

Az ünnepnapot a PRT több csoportja is aktív munkával ünnepelte, mert nem maradhattak el feladatok. Az ünnepségre meghívást kaptak a PRT munkáját segítő nemzetközi haderőket képviselő katonák közül az amerikai USAID, a német összekötő, a montenegrói, a horvát és az albán katonák rangidősei.

A rendezvény elején Markus Kneip vezérőrnagy, a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők Északi Regionális Parancsnokság (ISAF RC N) parancsnokának ünnepi köszöntő levelét olvasták fel, majd a forradalom idejében készült fényképek kivetítésével idézték fel az akkori eseményeket.

Dr. Ruszin Romulusz ezredes, az MH Tartományi és Újjáépítési Csoport parancsnoka ünnepi beszédében emlékezett az 1956-os forradalom legfontosabb pillanataira, amely időszakot a 20. század legmeghatározóbb magyarországi eseményének nevezte. Az ezredes kiemelte: „reméljük, hogy képesek leszünk megtartani a szabadságot és a gyermekeink zavartalanul nőhetnek fel ebben a világban". Hozzátette: a magyar forradalmárok példát mutattak 1848-49 után 1956-ban is arról, hogy milyen önfeláldozásra képesek a szabadságért.

Az ünnepségen elismeréseket adtak át. Szolgálati Jelet kapott Fülöp Gábor törzsőrmester, Németh Csaba szakaszvezető, Jakab Gábor szakaszvezető, Nagy Attila szakaszvezető, Dóczi Sándor szakaszvezető és Hovodzák Anna szakaszvezető. A parancsnok emléktárggyal jutalmazta Wawrzetzka Carsten főhadnagyot a német, Jeremy Mastran főtörzsőrmestert és David Gough törzsőrmestert az amerikai haderőtől.

 (Szöveg és fotó: MH PRT-szóvivő)