Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO: harminc fegyverest megöltek Kelet-Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 29. 14:44

Fegyveresek támadtak október 28-án, pénteken afgán és nemzetközi katonák közös konvojára Afganisztán keleti részében, a kitört lövöldözésben harminc lázadó meghalt – közölte a NATO.

A Nanganhar Sinvar körzetében történt tűzpárbaj alatt az afgán-nemzetközi erő légi támogatást kért – közölték az amerikai vezetésű szövetséges erők. Egyelőre nem tudni, hogy az afgán, illetve a szövetséges katonák között vannak-e sérültek vagy halottak.

Az elmúlt hét évben a NATO-erőket a tálibok erősségeinek számító dél-afganisztáni körzetekre összpontosították, de nemrégiben áthelyezték a súlypontot a keleti részekre, a pakisztáni határvidékre.

Dél-Afganisztánban a NATO egyik katonáját ölte meg út mentén elhelyezett pokolgép Kandahárban, ugyanabban a tartományban, ahol előző nap egy civil és katonai létesítmények magában foglaló amerikai támaszpont elleni összehangolt tálib támadást vertek vissza. Halálával 480-ra emelkedett az idén Afganisztánban elesett NATO-katonák száma.

A támaszpont elleni csütörtöki támadásban egy afgán tolmács halt meg, egy amerikai civil alkalmazott és két afgán biztonsági őr megsebesült.