Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Táborlakók a Parlamentben

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. október 29. 16:16

A HM Katolikus Tábori Püspökség az idei zalavári tábor résztvevői számára október 29-én, szombaton parlamenti látogatást szervezett. A rendezvényen részt vett dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Berta Tibor ezredes, a tábori püspökség általános helynöke.

1595926564
Szombat délelőtt mintegy harminc tizenéves érkezett kísérőkkel a budapesti Kossuth térre. Az ország szinte minden tájáról jött diákok közül a legtöbben először léptek be az Országház kapuján. Itt a parlamenti államtitkáron kívül egy idegenvezető is várta őket, aki a több mint egyórás látogatás során sok érdekes tudnivalóval gazdagította a tanulókat.

„Már idei zalavári látogatásom alkalmával felmerült, hogy milyen jó lenne, ha a táborozók nemcsak évente egy alkalommal találkoznának a táborban, hanem találnánk más alkalmat is az összejövetelre. Úgy gondoltuk, hogy egy parlamenti látogatás jó lehetőség lenne erre" – mondta el Simicskó István, hozzátéve: „A cél az volt, hogy tovább erősítsük ezt a kis közösséget, az összetartozás érzését. Az üzenet pedig: tudatni a fiatalokkal, hogy lényeges velük a folyamatos kapcsolattartás, mert fontosak számunkra."

1595926564
Ezt hangsúlyozta Berta Tibor is, aki elmondta, hogy a mostani országházi látogatáson részt vevők zöme már többször is volt a zalavári táborban, amelynek eddig összesen 310 lakója volt. „Azt tervezzük, hogy legközelebb az MH Ludovika Zászlóalj olyan honvédtiszt-jelöltjeivel találkozunk, akik a korábbi években ugyancsak többször megfordultak a Katolikus Tábori Püspökség zalavári táborában. Szerintem ők is sok új információval, tapasztalattal gazdagítanák a diákokat, főleg azokat, akik katonai pályára készülnek. Nem árulok el titkot azzal, hogy ebben a csoportban is van több ilyen tanuló."

A Szent Korona, a koronaőrség, majd az ülésterem megtekintése után a gyerekek a parlamenti munkáról, a képviselőségről és általában a politikusi pályáról faggatták Simicskó Istvánt, aki szívesen válaszolt a kérdésekre. Olyannyira belemerültek az eszmecserébe, hogy a kísérőknek kellett szólniuk: jócskán letelt az egyórás látogatási idő.

Az Országházon kívül még jó pár percig folyt a kötetlen beszélgetés a napsütötte Kossuth téren.

1595926564

 Fotó: Rácz Tünde