Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánban is kulcsfontosságú a magyar tűzszerészek munkája

Szöveg: Palotás Levente<br /> <br /> <br /> |  2009. december 9. 15:09

Dolgos napokat tudhatnak maguk mögött az MH PRT tűzszerészei. Az elmúlt héten normál, napi feladataik ellátása mellett két alkalommal is robbanóeszközök hatástalanításához, megsemmisítéséhez riasztották őket. A robbanószerkezeteket az afgán biztonsági erők az ISAF konvojok mozgási útvonalain találták.

Az újjáépítési csoportnál szolgálatot teljesítő 10 fős tűzszerész részleg, illetve a négy robbanóanyag kereső kutya feladatrendszeréhez tartozik a bázis tűzszerész biztosítása, ezen belül a beléptetésnél a személyek, gépjárművek és csomagok átvizsgálása, valamint a helikopter leszállóhely ellenőrzése.

További feladataik a külső helyszínek szükség szerinti tűzszerész kontrollja, a tartományban elhelyezett robbanóeszközök gyűjtésére szolgáló konténerek rendszeres ellenőrzése, valamint a Nemzetközi Biztonsági és Közreműködő Erők (ISAF) által használt főútvonalak tűzszerész biztosítása. Ez utóbbi kapcsán kellett kétszer is kivonulniuk a magyar tűzszerészeknek a napokban, mivel az afgán biztonsági erők az ISAF konvojok mozgási útvonalain találtak robbanóeszközöket.

Az első esetben a tartomány központjától nem messze, egy sűrűn lakott területen találták magukat szembe a tűzszerészek egy házi készítésű irányított repesz robbanótesttel, amelyet az út mellett helyeztek el az afgán központi hatalommal, valamint a nemzetközi erőkkel szembenálló csoportok. A tűzszerészek a városi környezet miatt a hatástalanítás mellett döntöttek, amelyet az ANDROS F6 típusú tűzszerészrobot segítségével sikeresen véghezvittek.

1595894433
 

Néhány nappal később egy olyan úton elhelyezett aknáról kapott bejelentést az MH PRT a helyi rendőröktől, amely két járás központját köti össze, így ennek az útvonalnak a mentesítése is sürgős feladat volt a tűzszerészeknek. Kiérkezve a helyszínre – a tűzszerészrobot segítségével – beazonosították a TC-6 típusú harckocsi elleni aknát, amely egy másodlagos robbanószerkezettel volt biztosítva felszedés ellen, így az akna nem csak nyomás hatására, hanem annak megmozdításakor is azonnal működésbe lépett volna. Szerencsére adott volt a lehetőség az akna helyszíni megsemmisítésére, így a területzárás biztosításával és a biztonsági rendszabályok betartása mellett felrobbantották az aknát.

Afganisztánban továbbra is az egyik legnagyobb veszélyforrás a nemzetközi erők katonáira a rengeteg elhagyott robbanásveszélyes hadi eszköz, akna, tüzérségi lőszer, illetve az úgynevezett improvizált robbanóeszközök (IED). A magyar tűzszerészek munkája – az aknák, a fel nem robbant lőszerek, az improvizált robbanóeszközök hatástalanítása, megsemmisítése – a jövőben is kulcsfontosságú képesség marad. Ehhez a legmodernebb eszközök állnak rendelkezésükre, többek között az ANDROS típusú nehéz tűzszerész robot, ami lehetővé teszi, hogy a nélkül hatástalanítsanak egy robbanóeszközt, hogy emberéleteket kelljen kockáztatniuk.

1595894433