Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánban tájékozódtak a felkészülők vezetői

Szöveg: Palotás Levente hdgy. |  2009. október 15. 8:10

Már javában zajlik az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) következő váltásának felkészítése Magyarországon. A felkészülés jegyében a PRT-8 tervezett vezető állománya 2 napos látogatást tett Camp Pannóniában és Kaylaghay bázison a magyar vezetésű amerikai-magyar Műveleti és Tanácsadó Összekötő Csoportnál (OMLT).

A 6 fős csoport Boldizsár Gábor alezredes, a 8. váltás leendő parancsnokának vezetésével látogatott Afganisztánba.

Boldizsár alezredes már „visszatérő vendégként" érkezett a táborba, hasonlóan Szabó László ezredeshez, a kontingens jelenlegi parancsnokához, ő is már a második hat hónapot fogja eltölteni Baghlan tartományban. Korábban a PRT-5 parancsnokának helyetteseként teljesített szolgálatot a távoli országban. Ennek ellenére nagyon fontos volt a mostani utazás, mert sok minden változott az elmúlt időszakban és ezek ismerete nagyon lényeges a felkészülés során.

Az első napon bejárták a magyar tábort és megtekintették, hogy milyen új létesítmények és eszközök állnak rendelkezésre. Ezt követően meghallgatták a különböző részlegek jelentéseit a feladataikról, munkavégzésükről és az aktuális helyzetről. A PRT-7 katonái próbáltak átadni minden olyan hasznos információt, amely segít a felkészülésben, hiszen minden ide érkező katonának tisztában kell lennie azzal, hogy milyen nehézségek várnak rá, illetve milyen problémákkal kell megküzdenie. A továbbiakban a 6 fős csoport felbomlott és mindenkinek lehetősége volt mélyebben megismernie a jövőbeli beosztásához tartozó szakmai munka részleteit.

 

A PRT-8 kulcsbeosztású személyei a szemrevételezés második napján az újjáépítési csoporttal szoros együttműködésben lévő OMLT-t látogatták meg Vokla János alezredes, a PRT-7 parancsnok helyettesének vezetésével. A látogatás célja az volt, hogy a váltó vezető állomány megismerkedjen az OMLT feladatrendszerével, az állomány összetételével és az elhelyezési körülményeikkel. Emellett átfogó képet akartak kapni az OMLT által mentorált afgán Kandak zászlóalj jelenlegi helyzetéről és az amerikai-magyar mentor csapat kiképzésének hatékonyságáról.

A szemrevételező csoportot Sári Szabolcs alezredes, az OMLT parancsnoka fogadta és első állomásként a látogatók útja az úgynevezett Műveleti Központba vezetett. Itt Sári alezredes tájékoztatót tartott a szervezetükről, feladataikról, valamint a Kandak zászlóalj felépítéséről és kiképzettségéről. Bemutatta részletesen a központot és ismertette az együttműködési folyamatot a Kandak zászlóaljjal egy-egy műveletük mentorálása esetén.

Ezután a delegáció megtekintette az OMLT-nek elhelyezést biztosító Kaylaghay bázist, amely során betekintést nyertek a bázis kialakításának folyamatába, az afgán zászlóalj infrastrukturális helyzetébe és a magyar modul részére biztosított elhelyezési élet-és munkakörülményekbe.

Zárásképpen áttekintették az MH PRT és OMLT közötti együttműködési kérdéseket, amelyekre a jelenlegi és az elkövetkező váltásnak is nagy hangsúlyt kell fektetni. Megvizsgálták a két szervezet közötti lehetséges kapcsolódási pontokat, amelyek nagy jelentőséggel bírnak a mindennapi életben és az OMLT–Kandak közös műveletei során egyaránt.

A két napos látogatásba, mint látható mindkét fél próbált belesűríteni mindent, amit csak lehetett. A teljes körű, minden területet felölelő tájékoztatót megköszönték a vendégek, akiket legközelebb jövőre láthatnak újra a vendéglátók, amikor már a váltásra érkeznek Camp Pannóniába.