Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Korea békét kötne Amerikával

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. október 15. 8:03

Hivatalos békeszerződést akar aláírni Észak-Korea egy napilap szerint az Egyesült Államokkal, amely szerinte “a legésszerűbb és legpraktikusabb mód” a nukleáris leszerelési kérdés rendezésére. Az 1950-1953-as koreai háború csak tűzszüneti megállapodással, nem pedig békeszerződéssel ért véget.

“Békeszerződést kell kötni Észak-Korea és az Egyesült Államok között, ha rendezni akarjuk a Koreai-félsziget atomkérdését" – vélekedett szerdai számában a Rodong Szinmun című hivatalos észak-koreai napilap, amelynek írását a KCNA hírügynökség idézte.

Egy ilyen szerződés, amelyet Phenjan már korábban is követelt, az “egyik legésszerűbb és legpraktikusabb mód" lenne, hogy a Koreai-félszigetet megszabadítsák az atomfegyverektől – teszi hozzá az észak-koreai lap. Az 1950-1953-as koreai háború csak tűzszüneti megállapodással, nem pedig békeszerződéssel ért véget; megkötéséhez az Egyesült Államokon kívül a konfliktusban érintett Kína aláírására is szükség van.

Az Egyesült Államok több ízben is értésre adta, hogy a két Korea közötti békeszerződés megkötésében való részvétele és Észak-Koreához fűződő viszonyának rendezése a Phenjan nukleáris leszerelése terén elért haladástól függ.

Észak-Korea október elején közölte: kész – feltételek mellett – újrakezdeni a tárgyalásokat a hathatalmi tárgyalások keretében. A két Korea, Japán, az Egyesült Államok, Kína és Oroszország részvételével 2003 óta tartó tárgyalássorozaton atomfegyverprogramjának beszüntetésére próbálják meg rávenni Phenjant.