Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztáni bevetésre készült a lezuhant lengyel helikopter

Szöveg: JETfly |  2009. március 1. 9:57

A szárazföldi csapatok harcának támogatására szánt lengyel légi kontingens egyik tagja lett volna az a Mi-24 Hind harci helikopter, mely február 28-án, a kora reggeli órákban zuhant le.

A forgószárnyas gyakorló repülés közben zuhant a földre, egyelőre ismeretlen okokból. A fedélzeten három fő tartózkodott, a pilóta és a technikus sikeresen elhagyta az égő roncsot, a másodpilóta azonban életét vesztette. A baleset körülményeinek kivizsgálását szakértők bevonásával megkezdték.

A lengyel fegyveres erők 1978 óta tartják rendszerben a Mi-24 Hind D éd V változatait. A most lezuhant példány vélhetően egy Mi-24V volt, mely az 1. ESSz állományában hajtotta végre feladatát. Az alakulat az Inowroclaw-Latkowo repülőtéren állomásozik.

Lengyelország az afganisztáni fronton harcoló szövetséges szárazföldi erők támogatására tervezi egy helikopterekből álló különítmény küldését, melyben a Mi-24-esek is helyet kapnának. Kérdéses, hogy a baleset miatt felülvizsgálják-e az eredeti elképzeléseiket. A kiképzést szinte biztosan lassítani fogja a baleset, hiszen a gép elvesztésének okait ki kell vizsgálni és a megfelelő következtetést le kell vonni. Mivel egyelőre a műszaki hiba sem kizárható, így akár a típust repülését is leállíthatják átmenetileg.

1595884512