Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robotrepülőkkel a kalózok ellen

Szöveg: Háború Művészete |  2009. március 1. 9:51

A szomáliai kalózok garázdálkodásáról szinte naponta hallhatunk új híreket, és nincs ez másként most sem.

A tengeri rablók elleni nemzetközi összefogás egyik fontos állomását jelentette a különböző hadműveleti csoportok átszervezése, melyben most a 151-es különítmény kap megkülönböztető figyelmet annak köszönhetően, hogy az Egyesült Államok egyik hadihajója egy Scan Eagle típusú robotrepülőgépet (UAV) szállít a térségbe. Ez a típus már korábban is bizonyította, hogy hatékonyan vethető be a kalózok által veszélyeztetett területek megfigyelésében.

Az amerikai haditengerészet és tengerészgyalogság az elmúlt öt évben folyamatosan alkalmazta és tökéletesítette a könnyű UAV-t, amit nagy felbontású nappali és éjjellátó kamerákkal is felszereltek. Több mint 50.000 repülési órát gyűjtöttek már össze vele, közel 5000 repülés alkalmával. Ennek többsége a tengerészgyalogos egységekhez köthető, de a sikerességen felbuzdulva a haditengerészet is alkalmazta a Scan Eagle-t, amivel a 151-es hadműveleti csoporthoz csatlakozó USS Mahan-t is felszerelték.

A 18 kilogramm súlyú robotrepülőgép szárnyainak fesztávolsága 3 méter, egy-egy repülés során pedig akár 15 órát is képes a levegőben eltölteni akár 5000 méteres magasságon is. Új típusú videó technológiával (PixonVision) szerelték fel, ami lehetővé teszi a nagyobb felbontású képek továbbítását. Ennek köszönhetően a Scan Eagle még nagyobb magasságból is képes észlelni a kalózok kis méretű és gyors hajóit. A robotrepülőgép irányítószerkezetétől maximum 100 kilométeres távolságra repülhet, és hatékonyan vethető be járőröző, valamint kutató feladatkörökre. A katapulttal indítható UAV darabonkénti ára eléri a 100.000 dollárt.