Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtörték a tálibokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. március 1. 8:58

A pakisztáni hadsereg hat hónapos offenzívája eredményeként kiűzte a tálib lázadókat egyik erősségükből, az Afganisztánnal szomszédos törzsi területeken fekvő Badzsur körzetéből – közölte a hadműveletet irányító pakisztáni tábornok.

Mint Tarik Hán vezérőrnagy a hadsereg helikopterén a helyszínre vitt újságíróknak elmondta, sikerült megtörni a tálibok ellenállását, nem pedig “szezonális" sikerről van szó. A harci tevékenység a téli hónapokban általában alábbhagy a térségben, és ennek nyomán a hegyvidéki területen csökken a határon átcsapó fegyveres támadások száma is.

A tavaly augusztusban kezdődött offenzívában a pakisztáni hadsereg szerint több mint 1500-an veszítették életüket, csaknem valamennyien fegyveresek: Ugyanakkor több százezer helyi lakos kényszerült elmenekülni biztonságosabb területekre.

A hadsereg szerint a tálibok valóságos miniállamot hoztak létre, saját bíróságokkal és adórendszerrel Badzsurban, a félautonóm pakisztáni törzsi területek legészakibb térségében, amely folyosóként szolgált az Afganisztánba átcsapó kormányellenes lázadók számára.

Pakisztán a legújabb bejelentéssel igyekszik ellensúlyozni azokat a bírálatokat, amelyek amiatt érik, hogy a szomszédos Szvat-völgyben fegyverszünetet kötött a lázadókkal. Egyúttal csillapítani próbálja az aggodalmakat, hogy az országban növekvő belpolitikai zűrzavar alááshatja elszántságát a terrorizmus elleni harcra. Az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei attól tartanak, hogy a Szvat-völgyi felkelőkkel kötött tűzszünet a fegyveresek menedékévé változtathatja a valaha turistaparadicsomként ismert festői tájat.

Amerikai katonai parancsnokok szerint az afganisztáni Kunar tartománnyal szomszédos Badzsur az egyik legveszedelmesebb terület az amerikai katonák számára. Ez a térség az egyik célpontja lesz az idén tervezett több ezer fős amerikai csapaterősítésnek. Badzsurt és Kunart úgy emlegetik, mint Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének valószínű búvóhelyeit.

Hán tábornök közlése szerint a pakisztáni hadsereg az offenzíva eredményeként ellenőrzése alá vonta Badzsur útjait, lehetetlenné téve a lázadók szabad mozgását. A vezérőrnagy mindazonáltal elismerte, hogy öt vezető felkelőparancsnoknak sikerült elmenekülnie a körzetből, feltehetőleg Afganisztánba.