Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik az amerikai-kínai katonai konzultáció

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. március 1. 6:57

Kína és az Egyesült Államok megállapodott az öt hónapja szünetelő magas szintű katonai konzultációk felújításában – közölte egy amerikai védelmi minisztériumi illetékes Pekingben.

David Sedney amerikai államtitkár-helyettes, a Pentagon Kelet-Ázsiával foglalkozó illetékese szerint hamarosan helyreállítják a magas szintű párbeszédet a két ország között.

Az 1997-ben kezdődött katonai konzultációkat Kína tavaly októberben felfüggesztette, tiltakozásul amiatt, hogy Washington 6,5 milliárd dolláros üzletet kötött Tajvannal amerikai fegyverek, köztük Patriot rakéták és Apache helikopterek szállításáról.

Kína, amely Tajvant szakadár tartományának tekinti, belügyeibe való beavatkozásként értékelte az ügyletet.

Sedney Pekingben Csien Li-hua (Qian Lihua) vezérőrnaggyal, a kínai védelmi minisztérium külügyi osztályának vezetőjével tárgyalt. A kínai illetékes pénteken az Új Kína hírügynökségnek nyilatkozva mindazonáltal azt mondta, hogy a kétoldalú katonai kapcsolatok továbbra is szűk körűek maradnak, mindaddig, amíg az Egyesült Államok el nem távolítja az akadályokat ezek útjából. Sedney szombaton azt mondta, hogy a kínai partnerével egyetértésre jutottak a rendszeres kapcsolatok szükségességéről.

Az amerikai illetékes kijelentette egyúttal, hogy a Washington és Tajvan közötti fegyverüzlet megvalósulásának, amelynek része 30 Apache típusú támadó helikopter és 330 Patriot rakéta eladása, véleménye szerint nincs akadálya.

A kétoldalú katonai tárgyalások azután jöttek létre, hogy a Barack Obama vezette új amerikai adminisztráció kinyilvánította, kész bővíteni a párbeszédet Kínával olyan területeken, mint a gazdasági válság vagy a légkör felmelegedése. Hillary Clinton külügyminiszter megismételte ezt az üzenetet múlt hét végi pekingi látogatása alkalmával.