Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ahol még sosem járt magyar katona

Szöveg: Palotás Levente |  2010. február 16. 5:22

Különleges túrára vállalkoztak az MH Tartományi és Újjáépítési Csoport (MH PRT) katonái, a szomszédos Bamyan tartomány új-zélandi újjáépítési csoportjával, valamint a USAID-el (United States Agency for International Development) együttműködésben Baghlan tartomány olyan területére szerveztek utazást, ahol korábban még magyar katona nem járt.

Az utazást az indokolta, hogy a magyar újjáépítési csoport és a USAID is szeretne több különböző projektet megvalósítani a területen.

Baghlan tartomány dél-nyugati “sarkában" található Tala-Wa-Barfak járás, amelynek a legtávolabbi pontjait Pol-e-Khumri-ból, a magyar táborból kiindulva rendkívül nehéz megközelíteni. Ezen a távoli területen fekvő településeket a szomszédos tartományból lehet inkább elérni, így sajátos megoldást választott az MH PRT. A USAID képviselőivel közösen helikopteres szállítással repültek át az új-zélandi PRT táborába, majd onnan a szövetséges katonák segítségével jutottak el a célterületre.

1595897117
 

A kétnapos körutazás során a járás kormányzója mellett több nagyobb település vezetőjét is megkeresték és egyeztettek velük a határvidéket érintő különböző problémák kezeléséről. Két fontosabb kérdésként a helyi szénbánya működésével kapcsolatos nehézségek megoldása és a területen nemrég megjelent bűnözői csoportok tevékenységének visszaszorítása merült fel.

Emellett a magyar katonák felmérték milyen fejlesztésekre van szükség a településeken, így a jövőben várhatóan iskola- és klinikaépítési projekteket fog elindítani a környéken az MH PRT. Ki kell még emelni a USAID által folytatott tárgyalásokat egy várhatóan 3 éven belül elkészülő, több száz millió dolláros “gigaprojektről". Az amerikai fejlesztési ügynökség finanszírozza egy – a területen áthaladó – főútvonal kialakítását, amely Baghlan központi részét köti majd össze Bamyan tartománnyal. Az út 163 km hosszú lesz és egy alternatív lehetőséget fog biztosítani a Salang-hágó megkerülésével a főváros, Kabul elérésére.

A két PRT és a USAID együttműködésével megvalósult látogatás példaszerű kezdeményezés Tala-Wa-Barfak járás eddig el nem ért területeinek bevonására és a lakosság megszólítására. Ez a látogatás lehet a kiindulópontja a továbbiakban a területen folytatott aktívabb újjáépítési és fejlesztési tevékenységnek.

1595897117
1595897117