Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támogatta a HRB az afganisztáni csapatnövelést

Szöveg: Szûcs László<br /> |  2010. február 15. 14:53

A parlamenti ciklus utolsó tervezett ülését tartotta hétfőn az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága. A bizottság általános vitára alkalmasnak találta a kormány beszámolóját, amely az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők műveleteiben történő további katonai szerepvállalásról szóló kormányhatározat módosításáról szólt.

A 2006–2010-es parlamenti ciklus utolsó tervezett ülését tartotta február 15-én az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága (HRB). Ez alkalomból Lázár János bizottsági elnök röviden összefoglalta az elmúlt négy év tevékenységét. Elmondta: a mostanit leszámítva a bizottság 119 ülésen mintegy 170 órát ülésezett. Ez idő alatt 65 törvényjavaslatot, 14 határozati javaslatot és 37 jelentést, tehát mindösszesen 115 előterjesztést készítettek elő a plenáris ülés számára.

A HRB ülés napirendi pontjai között szerepelt az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) műveleteiben történő további magyar katonai szerepvállalásról szóló kormányhatározat módosításáról szóló beszámoló megtárgyalása.

1595897115
 

A beszámolóval kapcsolatban Bali József, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai szakállamtitkára elmondta: az Észak-atlanti Tanács – összhangban az általa korábban elfogadott, átfogó, politikai-katonai stratégiai tervbe foglaltakkal – úgy döntött, hogy a biztonságért viselt felelősség afgán hatóságokra történő átadását felgyorsítja. Ezért kérte a NATO tagállamait és az együttműködő partnereket, hogy az Afganisztánban folyó műveletekhez, az eddigi kapacitásokon felül ajánljanak fel további képességeket. Az érintett tárcák bevonásával a Honvédelmi Minisztérium megvizsgálta, hogy milyen területeken tudna hozzájárulni a megnövelt igényekhez.

Az államtitkár hozzátette: a kormány január 28-án hozta meg döntését, amelyben módosította korábbi határozatát. A megnövelt szerepvállalás egyébként teljes mértékig összhangban van az ISAF módosuló feladataival, illetve a honvédelmi miniszter által tavaly felülvizsgált és elfogadott, a „Magyar Honvédség részvétele a válságkezelésben és a békeműveletekben" stratégiában foglaltakban.

„Van-e az afganisztáni misszió kiegészítésére fedezet?", tette fel a kérdést Nyitray András képviselő. Erre válaszolva Bali József elmondta: a kormány úgy döntött, hogy az első félévi tartalékából 5,2 milliárd forintot ad át a tárcának, hogy az aktuális afganisztáni feladatokat be lehessen indítani.

1595897116
 

Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága a beszámolót általános vitára alkalmasnak találta, s a képviselők arról is döntöttek, hogy támogatják a beszámoló elfogadásáról szóló határozati javaslatot.

A beszámoló szerint a magyar külpolitika kormányprogramban megfogalmazott céljai között hangsúlyosan szerepel a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem támogatása, mely tevékenységnek az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők különféle feladataiban történő magyar részvétel szerves részét képezi. Az afganisztáni misszió a NATO kiemelten fontos művelete, Magyarország ISAF-feladatokhoz történő hozzájárulása szövetségesi feladataink teljesítésének egyik legfontosabb eleme.

A törekvések elősegítése érdekében a kormány döntést hozott az afganisztáni ISAF műveleteiben történő további magyar katonai szerepvállalásról szóló kormányhatározat módosításáról.

A kabinet döntött arról, hogy a Különleges Műveleti Csoport mandátumát további két váltással, október 1-ig meghosszabbítja, létszámát pedig 16-ról 20 főre emeli.

Ugyancsak döntés született egy újabb Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (Operational Mentor and Liaison Team – OMLT) kiküldéséről, maximálisan 56 fő részvételével. Magyarország eredetileg is két OMLT-csoportot ajánlott fel az afganisztáni műveletekbe, a második csoport kitelepítése azonban – az afgán haderő fejlesztéséhez igazodóan – csak most vált aktuálissá.

A beszámolóból kiderült az is, hogy a Magyar Köztársaság kormánya legfeljebb egy éves időszakra engedélyezte maximum tíz katona kiküldését a NATO Afganisztáni Kiképző Missziójának (NTM-A) támogatására, mégpedig a kabuli repülőtéren működő Légi Kiképzés-támogató Csoportba (Air Mentor Team). A csoport feladata az afgán helikopter-vezető és kiszolgáló személyzet oktatása, képzése, valamint a tervezési folyamatokban való részvétel. A kiképzés-támogató csoport harci műveletekben nem vesz részt.

1595897116
 

A kormány emellett döntést hozott arról is, hogy az afganisztáni parlamenti és tartományi választások biztosítására – a korábban, hasonló feladatok végrehajtása közben szerzett tapasztalatokra építve – legfeljebb 40 katonából álló biztosító szakaszt küldenek Baghlan tartományba, maximum hat hónapos időtartamra.

Ugyanakkor az egyre szélesedő afganisztáni szerepvállalás szükségessé teszi a hatékonyabb nemzeti logisztikai támogatást is. Ennek érdekében a kormány döntött egy 35 fős Nemzeti ISAF Támogató Elem műveleti területre történő kitelepítéséről.

Az afganisztáni magyar katonai szerepvállalásról szóló kormányhatározat módosítása mindezek mellett tartalmazza azt is, hogy a Magyar Köztársaság újra vállalná a kabuli nemzetközi repülőtér vezető nemzeti szerepét. Ezt a feladatot legfeljebb 90 katonával, maximum egy éves időtartamban látnák el a Magyar Honvédség szakemberei.

Fotó: Szűcs László