Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

F-16-osok a pakisztáni légierőnek

Szöveg: JETfly |  2010. február 15. 14:08

Pakisztán ez év júniusáig 14 darab F-16 típusú vadászrepülőgépet vehet át az Egyesült Államoktól, jelentette be Rao Qamar Suleman, a pakisztáni légierő parancsnoka. A repülőgépekkel együtt rakétafegyverek is érkeznek az országba. Az amerikai gyártmányú repülőgépek érkezése a pakisztáni légierő modernizálásának egyik fontos momentuma.

2009 októberében a pakisztáni légierő átvette az első F-16 típusú vadászrepülőgépet abból a 18 darabból, amelyeket az Egyesült Államoktól rendeltek. További három gép az elmúlt év novemberében és decemberében érkezett meg az országba.
A szerződésben foglaltaknak megfelelően a Lockheed Martin cég 12 darab együléses és hat darab kétüléses F-16D típusú repülőgépet kell, hogy átadjon a pakisztáni légierőnek.

Napjainkban a pakisztáni légierő technikai állományában mintegy 40 darab, különböző modifikációjú F-16 található, beleértve a Block52 változatot is. A repülőgépek egy részét Pakisztán ingyen kapta meg az USA-tól. 2009 januárjában Pakisztán azzal a kéréssel fordult az Egyesült Államokhoz, hogy gyorsítsa fel a korábban használt vadászrepülőgépek szállítását, amit az erősödő indiai fenyegetéssel indokoltak.

Nem figyelmen kívül hagyható tény, hogy az USA aktívan támogatja a pakisztáni fegyveres erőket.

2010 januárjában került nyilvánosságra, hogy az Egyesült Államok 12 darab felderítő pilótanélküli légi járművet biztosít Pakisztán számára, amelyeket a lázadók elleni harc során tudnak alkalmazni. Várhatóan RQ-7 Shadow típusú UAV-k érkeznek Pakisztánba.