Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ahol repül az idő

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. augusztus 18. 16:00

Idén nyáron három honvédelmi tábort szervezett a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár. A tábori élettel kapcsolatos kihívásokról és tapasztalatokról kérdeztük Jurácsik Gábor hadnagyot, aki táborparancsnokként irányította a résztvevőket.

Magyar_Honvéd_magazin_2024_augusztus_borító

Okostelefonjaikat nélkülözve, a külvilág zajától távol sajátíthatták el többek között a túlélés mesterfogásait az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár katonái segítségével az alakulat honvédelmi táboraiba jelentkező fiatalok. Az ország különböző pontjairól érkezett 17–18 éves diákok sátortáborát a laktanya területén állították fel a szervezők.

A rendszeres reggeli tornákat és a felmálházást követő programok sorában kiemelt hangsúlyt kapott a katonai fegyelemmel való ismerkedés. Emellett a fiatalok utazhattak hadihajón, próbára tehették ügyességüket az akadálypályán és különböző hasznos praktikákat sajátíthattak el: például a vadcsapda készítését, az álcázott menedék építését vagy éppen a víztisztítási és tűzgyújtási fortélyokat.

A diákok tájékozódási és elsősegélynyújtási alapismereteket is szerezhettek, betekintést nyertek a szituációs épületharcászatba, sőt a sorversenyen, valamint az airsoft-lövészeten egyaránt bizonyíthatták rátermettségüket – lazsálásra tehát egy percnyi idő sem jutott. A táborok zárásaként a résztvevők kitartását, ügyességét, bátorságát, bajtársiasságát szüleik jelenlétében elismerésekkel és elbocsátó obsitokkal honorálták a szervezők.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 16-án, pénteken megjelent számában!