Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Missziós körúton a Honvéd Vezérkar főnöke

Szöveg: Földházi Enikő őrnagy, Végh Krisztina zls | Fotó: Végh Krisztina zls, Dévényi Veronika ha |  2024. augusztus 18. 7:00

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Művelettervező és Irányító Központ parancsnoka és Kaszab Zoltán MH vezénylő zászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa a napokban látogatást tettek Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban.

20240816 HUN CHOD visit_dv (9)

A vezérkari delegáció a Magyar Honvédség Airbus H145M helikopterével érkezett Szarajevóba, ahol dr. Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea művelet parancsnoka fogadta őket. A küldöttség tagjai tájékoztatást kaptak Bosznia-Hercegovina aktuális biztonsági helyzetéről és az EUFOR kiváló együttműködéséről a helyi katonai és rendvédelmi szervekkel, valamint a politikai és diplomáciai vezetőkkel.

Dr. Sticz vezérőrnagy, az EUFOR első magyar parancsnoka ismertette az elkövetkező időszak kihívásait és feladatait, többek között az október elején esedékes helyi önkormányzati választásokat, a hamarosan kezdődő Quick Response gyakorlatot és a misszió fennállásának huszadik évfordulójához kapcsolódó teendőket.

20240816 HUN CHOD visit_dv (27)

A magyar parancsnoki év kapcsán a Magyar Honvédség kiemelt létszámmal vesz részt a nyugat-balkáni EU-misszióban, a Quick Response gyakorlaton pedig a Bosznia-Hercegovinában települt magyar kontingens mellett a honi készenléti erők egy manőverszázada, valamint a Koszovóban állomásozó, magyar katonákkal feltöltött KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KTRBN) egyik százada is részt vesz.

A látogatás egyik fontos elemeként a Honvéd Vezérkar főnöke feladatszabó állománygyűlést tartott az EUFOR és a NATO szarajevói parancsnokságán szolgáló katonáknak, melyben hangsúlyozta, az EUFOR magyar parancsnoki éve óriási lehetőség és felelősség is egyben, sikere annak résztvevőin, az EUFOR-ban szolgáló magyar katonákon és civileken áll.

2024.08.17_hvkf_látogatás_koszovó_7

A vezérkari delegáció Koszovóban folytatta missziós körútját. Dr. Böröndi Gábor vezérezredes először Özkan Ulutaş vezérőrnaggyal, a KFOR parancsnokával találkozott Camp Film City-ben. A KFOR parancsnoka méltatta az MH KFOR tevékenységét és kifejezte elismerését Magyarország hozzájárulásáért a KFOR erőfeszítéseihez és a régió stabilitásához. Ezt követően a Novo Selo-i táborban szolgálatot teljesítő magyar kontingens katonáinak tartott feladatszabó állománygyűlést a Honvéd Vezérkar főnöke.

Az állománygyűléseken a misszióban szolgáló katonák részletes tájékoztatást kaptak az új jogszabályi környezettel kapcsolatos változásokról is.

Kapcsolódó cikkek