Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ajkai diáksereg a főpróbán

Szöveg: Pete Balázs | Fotó: Bankó József és a szerző felvételei |  2022. október 22. 11:36

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) laktanyájába látogatott összesen százötven, a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium Honvéd Kadét Programban részt vevő felső tagozatos diákja.

50-10

A diákok látogatásának fő célja a dandár megismerése mellett az október 23-ai ünnepre való felkészülés főpróbájának megtekintése volt. Így első útjuk a Petőfi laktanya alakulóterére vezetett, ahol már készenlétben álltak az MH BHD 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonái. A vendégek sorokba rendeződve várták, hogy Zsolnai Tamás ezredes vezetésével megkezdődjön a főpróba, amelyen a Honvéd Huszár Díszegység huszárjai is részt vettek. A közel egy órán át tartó főpróba végeztével néhány díszelgő katona felszerelésével és a honvédhuszárok lovaival is megismerkedhettek a tanulók.

web_BHD1312

Móricz Vilmos, a Honvéd Kadét Program egyik instruktora elmondta, hogy iskolájukban a kadétképzés nagy népszerűségnek örvend: idén már harmadik alkalommal indítják el a kadét tanfolyamot. A létszámuk eddig minden évben nőtt - míg a 2021-22-es tanévben 105 fő látogatta rendszeresen tanfolyamaikat, addig idén már 157 fő jelentkezett.

„Minden hónapban szervezünk látogatásokat, túrákat, programokat, amelyek a kadétok további fejlődését segíti elő, így nagyon örülünk, hogy a dandár fogadott minket” – mondta az instruktor.

web_BHD1393

A laktanyalátogatás programja csoportbontásban folytatódott. Amíg az egyik csoport laktanya túrán vett részt, addig a másik katonai gépjárművekkel ismerkedhetett meg. A tanulók közelről szemügyre vehették a különböző szállító harcjárműveket, mint például a Rába H14 telepjárót vagy az Ural 4320-as személyszállítót, de a Mercedes Benz G720-es számú könnyű telepjárót is kipróbálhatták. A dandár katonái a foglalkozás végén egy rögtönzött körsétát is tartottak a gépjármű telephelyen.

A laktanya túrán résztvevő kadétok meglátogatták az alakulat történetéhez kapcsolódó, legfontosabb történelmi személyeknek emléket állító szoborparkot, majd a régen fogdaként számon tartott épülethez vezetett útjuk. A laktanya sétát a Harminckettesek Baráti Körének titkára, Vastagh László nyugállományú alezredes vezette, aki saját élménybeszámolóval tette még érdekesebbé a laktanya bejárást.

A látogatók a programok végeztével sok élménnyel gazdagodva megköszönték a foglalkoztatást és erőt, egészséget köszönve hagyták el a laktanyát.