Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aki mert, az nyert!

Szöveg: Sipos Katalin |  2011. június 6. 7:49

A tavaly két szabályzatvetélkedőre is sor került a szentesi laktanyában. Először egy helyi, a századok közötti zajlott le, majd az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szintű megmérettetésnek is az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred adott otthont. A tavalyi év versenyének sikerén felbuzdulva idén június 2-án, csütörtökön újra megrendezték az ezred szintű szabályzatvetélkedőt.

A verseny szervezői – azaz az ezred kiképzési főnöksége, valamint a sport és kulturális részleg – már hetekkel a versenynap előtt hozzákezdtek a vetélkedő megszervezéséhez. A „nagy napon" a laktanya legénységi étkezdéjében felállított asztalok köré a törzs és az alegységek 5-5 fős csapatokkal érkeztek. Összesen tizenkét csapat mérte össze tudását a szolgálati szabályzat, az öltözködési utasítás, az alaki szabályzat, az egységes lövészeti szakutasítás valamint a katonai tereptan témaköreiben.

Az ünnepélyes megnyitón Nyers József mérnök ezredes, az ezred parancsnoka köszöntötte a zsűritagokat, a versenyzőket és a szervezőket. Hangsúlyozta, a verseny célja ugyanaz, mint tavaly. Nevezetesen: „a játék öröme és a vetélkedés izgalma mellett az állomány tagjai frissítsék fel, illetve mélyítsék el a rájuk vonatkozó szabályzati ismereteket."

Az első feladat több részfeladatból tevődött össze. A jó csapatmunka kulcsfontosságú volt a minél magasabb pontszám összegyűjtése érdekében, hiszen egy ötven kérdésből álló tesztlap kitöltésén túl egy csapattagnak folyamatosan figyelnie kellett a kivetítőt, ahol szabálytalan időközönként tizenöt kép villant fel, s ezek jelentését fel kellett tüntetni a válaszlapon. Amikor pedig az egyes asztalszámok bukkantak fel a kivetítőn, akkor egy-egy csapattagnak azért kellett elhagynia az asztalt, hogy az épületen kívül elvégezzen egy gyakorlati feladatot.

A második feladat a 93 mintájú gázálarc összeszereléséből, felvételéből és levételéből állt, amelyet minden csapattagnak végre kellett hajtania, mégpedig a váltóverseny szabályainak megfelelően. Ezt követően ismét az elméleti tudásukra volt szükségük a versenyzőknek: egy keresztrejtvényt kellett kitölteniük, amelynek kérdéseit a szabályzatokból vették a verseny szervezői.

Az utolsó fordulóban pedig villámkérdésekre kellett válaszolniuk a versenyzőknek. Összesen húsz kérdés hangzott el.

A két és fél órás küzdelem nyerteseként az oklevelet és a legszebben csillogó érmeket a víztisztító század 1. számú csapata vehette át. Sőt ők birtokolhatják mostantól egy évig azt a vándorserleget is, amit a tavalyi évben alapított az alakulat a szabályzatvetélkedők győztesei számára. Az ezüstérmet az alacsonyvízi hídépítők nyakába akasztotta az eredményhirdetés során Nyers József ezredes. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig az 1. hídépítő század 2. számú csapatának tagjai állhattak fel.

 Fotó: Kovács Dóra Eszter