Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Akik emberek maradtak az embertelenségben”

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Tischler Zoltán |  2024. február 24. 21:20

„Legyünk büszkék azokra, akik emberek maradtak az embertelenségben és továbbadták mindazt nekünk, utódoknak, ami a nemzeti összetartozás alapja; a hitet, tisztességet és a becsületet” – hangsúlyozta dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen, Jászberényben, február 24-én.

„Ezen a napon felidézzük mindazok emlékét, akik a kommunista rendszer áldozataivá váltak, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatottá tett. Ma már szabadon emlékezünk, magunk mögött hagyva egy letűnt korszakot, melyet a nemzet kitartása és a szabadság iránti vágya örökre maga mögött hagyott” – nyomatékosította köszöntőjében dr. Czermann János, a Lehel vezér tér 15. szám alatti épület előtt, amelyet az Államvédelmi Hatóság 1955-ben foglalt el, hogy aztán börtönnek használja.

„Azok, akik egykoron vállalták döntésüket és nemet mondtak a kommunista eszmére és gyakorlatra, példaképeink kell, hogy legyenek. Katonahőseink, akiket nem lehetett megfélemlíteni és büszkén vallották magyarságukat, példát és mércét is mutatnak a ma honvédeinek” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

_I1A0572 copy

A megemlékezésen mások mellett a börtönből 1956-ban, hatvanhat évesen szabadult Ehrlich Géza vezérőrnagy leszármazottja, Martonné L’Auné Klarissza is felidézte nagyapja képét. „Lélekben mindvégig katona és huszár maradt. Én erre emlékszem, gyerekkoromban sokat mondta, hogy az a civil ruha, ami rajta van, csak egy jelmez” – elevenítette fel emlékeit. A rendezvényen az egykori tábornok tiszteletére a marosvásárhelyi Ehrlich Géza Egyesület és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség huszárjai is felsorakoztak.

Az esemény az egykori börtönben fogvatartott 286 rabnak méltó emléket állító emléktábla felavatásával zárult.