Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékhelyavatás és hadijáték a szolnoki csata 175. évfordulóján

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: illusztráció, Galambos Sándor archív felvétele |  2024. február 24. 19:42

Nyolc lovas, kétszáz magyar és horvát határőr hagyományőrző katona vonul fel a szolnoki csata 175. évfordulója alkalmából rendezett hadijátékon március 2-án a Tisza-parti vármegyeszékhelyen. Az esemény alkalmából emlékhelyet is avatnak – szerepel a város honlapján.

5f223364a83a5528472121

Az 1849-es csatára emlékezve huszonnyolcadik alkalommal rendezi meg az eseményt Szolnok önkormányzatának megbízásából a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ. 

A közlemény idézi Szalay Ferencet, Szolnok polgármesterét, aki a Kossuth téri programmal kapcsolatban azt mondta: a város minden évben egy győztes csatával kezdi az évet. Udovecz György, a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnöke, aki főszervezőként az ország egyik legszínvonalasabb hagyományőrző hadijátékának nevezte a szolnoki eseményt.

Damjanics_János másolat

Bejelentette: március 2-án délután koszorúzást tartanak az 1849. március 5-én elesett honvédok emlékére állított emlékműnél a Szabadság téren, majd Wysocki Józef tábornok és a lengyel légió hőseinek emlékére állított tábla előtt a Lengyel Légió utcában. Ezt követően avatják fel a Szolnoki csata történelmi emlékhelyet a Verseghy parkban. Az avatás után várják a csatát megelevenítő hadijátékra az érdeklődőket a Kossuth téren. 

1849 március első napjaiban a császáriak megszállva tartották Szolnokot. A haditerv szerint Vécsey Károly gróf Szanda felől színlelt támadással magára vonta a császáriak figyelmét, miközben Damjanich János tábornok serege Cibakházánál átkelt a Tiszán, és lopva megközelítette Szolnokot. A haditerv bevált, bár nem úgy, ahogy eredetileg tervezték. A szolnoki csata volt a dicsőséges tavaszi hadjárat megindításának kulcsa, mivel így a Tisza valamennyi átkelője magyar kézre jutott, és ez lehetővé tette a csapatok gyors átcsoportosítását. A szolnoki csata győzelemmel ért véget, a császári hadvezetés katasztrófaként értékelte az ütközetet, mert az ellenfél részéről ilyen összehangolt támadást még nem éltek át korábban.

Szolnoki_ütközet_2_Than másolat