Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akik nélkül nem jöhetett volna létre az ünnepségsorozat

Szöveg: Juhász László szds. |  2009. augusztus 23. 6:36

A Szent István királyra való emlékezésnek ugyan ezeréves hagyománya van, mégis kevés ünnepnek alakult ki annyi elnevezése, mint augusztus 20-ának. Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj katonái már hagyományosan, minden évben részt vesznek a nemzeti ünnepen tartott budapesti rendezvénysorozat műszaki biztosításában.

A jeles alkalomból, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj 2009. augusztus 19-én ünnepi állománygyűlést tartott. G. Szabó Lenke, a Szentes Városi Könyvtár igazgatónője beszédében megemlékezett az ünnep eredetéről, az államalapító, majd később szentté avatott Istvánról. Felelevenítette e neves ünnep korszakait, jelentőségét. Beszélt e naphoz kötődően az állami törvénykezés alapját képező Magyar Köztársaság Alkotmányának kiadásáról. Az ünnepi állománygyűlésen Kovács János nyugállományú alezredes, katolikus tábori lelkész mondott áldást, és szentelte meg a nemzeti színű szalaggal átkötött új kenyeret. Az ünnepség befejező részében a kimagasló teljesítményt nyújtó katonáknak, munkájuk és érdemeik elismeréséül, Nyers József mérnök ezredes, a zászlóalj parancsnoka nyújtott át kitüntetést, jutalmat.

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj katonái már hagyományosan, minden évben részt vesznek az augusztus 20-i budapesti rendezvénysorozat műszaki biztosításában. Ennek egyik fontos eseménye a Hősök-terén megtartott tisztavatás. A Magyar Honvédség ennek színesebbé tételére, a katonai alakulatok technikai eszközeiből statikus bemutatót szervezett az érdeklődők számára. Itt megtalálhatóak voltak a zászlóalj lobogója alatt az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj fontosabb műszaki gépei. A látogatók megtekinthették a hídépítés eszközeit, valamint a katonai víztisztítás világszínvonalat képviselő, modern technikai berendezéseit. A kánikulai nap sok érdeklődőt, kíváncsiskodót vonzott a térre.

A hőségben a szomjúság a legnagyobb ellenség. De nem a víztisztító katonáknak, akik a lakosság kiszolgálására, a katonák iránti bizalom erősítésére, térítésmentesen, tasakos, hűtött (12 °C) ivóvizet osztogattak az embereknek. A melegben a szomjazók csak jöttek és jöttek, miközben minden felöl a meglepetés hangját lehetett hallani. A víznek örültek, és a hőségben a kellemes csalódással tapasztalták, hogy hideg is volt. Az eredmény megvolt, 15000 darab tasakolt ivóvizet osztottak szét a szentesi katonák.

A repülő világverseny kiszolgálásának nagyságrendjét jól tükrözi, hogy az alakulat 2009. augusztus 6-án 119 fővel, és 112 technikai eszközzel indult el a főváros szívébe, majd kezdte el a munkát. Fő feladatuk, a repülőverseny felfújható ballonjainak helyt adó vízi szigetek telepítése a Parlament előtti Duna szakaszon. Nagy kihívás a katonák előtt, hiszen az örvényekkel teli, nagy sodrású folyón 7 darab 100 tonnás kompot kellett a GPS-el kijelölt helyekre, mértani pontossággal és precizitással navigálni, és szakszerűen rögzíteni. E mellett egy 80 tonnás kompból, helikopter leszálló pályát alakítottak ki a folyó partján. A katonák begyakorlott mozdulatokkal, kellő szakértelemmel, gyorsan és rugalmasan végezték tevékenységeiket. A feladatsorozatok végrehajtása fontos a kiképzés végrehajtása szempontjából is, hiszen az állományhoz folyamatosan érkező új emberek kiképzésének egy megmérettetése ez a végrehajtás. A tevékenység szépségét, kihívását jelentősen fokozta, hogy ezt mind az ország szívében, a Parlament előterében, a látogató közönség tekintete közt kellett végrehajtani. A szentesi katonák előtt azonban nincs akadály, a pálya elkészült, jöhettek a világhírű pilóták repülőgépeikkel.

 

Katonai körökben a parancsnoki gondoskodás nem csak a feladatok végrehajtásához szükséges feltételek biztosításában nyilvánul meg. Hozzátartozik ehhez a katonát megillető járandóság biztosítása is. A nemzeti ünnep alkalmával kitüntetésben részesült, és Budapesten szolgálati feladatot ellátó katonák, ott helyben Varga István mérnök alezredestől, a zászlóalj parancsnokhelyettesétől vehették át jutalmukat. A vidéki katonák örömét csak fokozta, hogy mindezt a Duna-parton, parlamenti háttérben tehették meg.

A zászlóalj azonban ebben az időben is készül a katonai tevékenységből adódó feladatok elvégzésére. Mely következő, legfontosabb eseménye a Magyar Honvédség Ercsiben megrendezésre kerülő, Bevetési Irány 2009 gyakorlata, melyben kiemelt szerep hárul a műszaki katonákra. Az alakulat előkészítő csoportja folyamatosan végzi a helyszínen a zászlóalj fogadásához, elhelyezéséhez szükséges feltételek kialakítását, berendezését. Erre szükség is van, hiszen napokon belül a Red Bull Air Race-en részt vevő kompok leúszva a Dunán, Szentesről vasúton és közúton megérkezik az állomány és a technikai eszközök.

Fotók: Juhász László, Kánya Andrea