Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljes létszámmal Pecben

Szöveg: Szurmay Zoltán |  2009. augusztus 23. 6:17

Megérkezett állomáshelyére a KFOR Kontingens 1. váltóállomány második csoportja. A koszovói Pecben szolgálatot teljesítő békefenntartók többsége már augusztus 11-én elfoglalta állomáshelyét. A pristinai repülőtérre augusztus 18-án este, MALÉV járattal szállt le a katonai misszió második csoportja.

Az érkezőket Huszár János ezredes a Többnemzeti Harci Kötelék- Nyugat (MNTF-W) parancsnok-helyettese, és Nagy Jenő, a távozó KFOR zászlóalj parancsnoka fogadta.
A pec-i Villagio Italia táborban teljes lett a magyar kontingens. Az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj katonái és a vezényelt állomány 2010 február 28-ig teljesít szolgálatot Koszovóban. Feladata hasonló, mint a hónap utolsó napjaiban hazainduló MH KFOR zászlóaljé.

A kontingensnek azonban már nem kettő, hanem egy műveleti százada van, a támogató század létszáma is kisebb. A feladatok ellátásában jelentős előny, hogy a könnyű vegyes zászlóalj katonáinak jelentős része már szolgált a déli területen.

1595890516
 

Augusztus 20-át is megünnepelték

A magyar Himnusz is elhangzott a Villagio Italia KFOR táborban az augusztus 20-i, reggeli zászlófelvonásnál. Az időzítés nem volt véletlen, államalapításunk ünnepén erre tisztelegtek öt nemzet katonái. A pec-i bázison, a gyakorlatnak megfelelően a vezető nemzet, az olaszoké után, ezúttal a magyar himnuszt játszották el.

Délután ünnepi állománygyűlést tartott az augusztus 18-án teljes létszámú vált KFOR első kontingens. Az előadó-és mozi csarnokban felsorakozott állományt Krakkai Csaba alezredes, kontingensparancsnok köszöntötte.

Bár az otthontól távol, tábori feltételek között ünnepeltek, ám ugyanolyan, a távolság miatt talán még nagyobb átéléssel emlékeztek meg nagy ünnepünkről, mint honfitársaink – hangzott el az ünnepi beszédben. – A déli szolgálati helyre, a több, mint félezer kilométeres távolságra utalva hangsúlyozták továbbá: a katonaközösséget egységbe kovácsoló erők egyike a hagyományőrzés és történelmi évfordulóink méltó ünneplése. Komoly összetartó erő továbbá, hogy külföldön, idegen környezetben teljesítenek szolgálatot.

1595890516
 

A békefenntartókat összekovácsoló erő a közös cél, hogy legjobb tudásuk szerint akarják teljesíteni a rájuk bízott feladatokat; eredményes feladatteljesítés után tisztességgel akarják viszontlátni szeretteiket.

1595890517

Fotó: Fülöp Gábor tőrm.