Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akik valóban készen állnak arra, hogy tegyenek hazájukért

Szöveg: Snoj Péter / honvedelem.hu | Fotó: Szakál Szebáld |  2023. július 16. 7:37

Altisztavatás, 2023, Hősök tere. A nagy meleg ellenére több ezer civil volt kíváncsi az ünnepélyes eseményre. Többségüknek talán puszta látványosságnak tűnhettek az egységesen, ritmikusan kiejtett szavak, az egész héten át begyakorolt, katonás mozdulatok…

3

Azonban bárki, aki volt katona, vagy ma is a hon védelmére kötelezte el magát, esetleg egyszerűen a honvédelem ügye iránt érdeklődő, hazáját híven szerető magyar, érzi és tudja, hogy a visszavonhatatlan fogadalom nemzeti hőseink panteonjában letett eskü minden mondata különleges jelentőséggel bír. Ők a Magyar Honvédség altisztjei, akik arra tettek ígéretet, hogy hazánkat és a magyar állampolgárokat a legvégsőkig szolgálják, ha kell, saját életük feláldozásával is.

Egy altiszt a háromszázból: Lukács Adrián őrmester hatéves kora óta dédelgetett álma vált valóra azzal, hogy belépett a Magyar Honvédség kötelékébe. „Emlékszem, nagyon magasztos érzés volt, amikor először felvehettem az egyenruhát” – mondta, hozzátéve, hogy azóta is minden napot örömmel él meg, a honvédség iránti elköteleződését pedig egyre erősebbnek érzi. A Hősök terén elmondott eskü kapcsán kifejtette: felemelő érzés volt, hogy az elöljárók és családja körében itt tehetett fogadalmat, amelynek minden szava számára egyet jelent a hazaszeretettel.

„Nincs magasztosabb hivatás a katonai szolgálatnál. Általánosságban fogalmazva elmondhatom, hogy családtagjaink ugyan féltenek minket, ugyanakkor kimondhatatlan büszkeséggel tekintenek ránk és esküvel is megerősített elhatározásunkra. Ezt most az ünnepség után is többünknek újra elmondták” – jelentette ki mosolyogva.

5

Egyébként Lukács Adrián őrmester számára első altiszti beosztása korántsem lesz ismeretlen, hiszen marad az MH Altiszti Akadémia kötelékében, ahol kiképzőként fogja felkészíteni a hozzá hasonlóan altiszti pályára készülő bajtársait.

Az érdeklődők az ünnepség előtt és után testközelből is meggyőződhettek arról, hogy a dicső katonai múlt mellett, modern haditechnikai eszközök formájában nem csak a jelen, hanem kicsit már a jövő is körbevette az esküt tett altiszteket. Az elmúlt időszakban rendszerbe állított haditechnikai eszközök közül mindenki láthatta a Gidrán és Lynx páncélozott harcjárműveket, a PZH2000 önjáró tüzérségi löveget, a Leopard 2A4 harckocsit és az Airbus H145M helikoptert is. Az avatásról távozva többen pedig azt találgatták, hogy vajon jövőre milyen új technikák emelik majd az altisztavatás fényét. Egy biztos: a hazájukért elkötelezett altisztek egy év múlva is itt állnak majd…

Kapcsolódó cikkek