Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A hazám védelmezője vagyok, honvéd altiszt!”

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Kormány Gábor |  2023. július 15. 15:57

„Aki esküt tesz, az önmagát teszi fogadalma mögé fedezetül. Csak akkor esküdjön meg az ember valamire, ha hajlandó az életét is adni érte” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter július 15-én, szombaton, a budapesti Hősök terén, ahol több mint háromszáz altisztjelölt tett esküt ünnepélyes keretek között. A többezres nézősereg előtt zajlott altisztavatáson dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke is köszöntötte a honvédeket.

Az altisztjelöltek díszzászlóaljának parancsnoka, Bukovinszki Zsolt főtörzszászlós reggel kilenc órakor jelentette, hogy az állomány felsorakozott az ünnepélyes eskütételre.

„Aki esküt tesz, az önmagát teszi fogadalma mögé fedezetül. Csak akkor esküdjön meg az ember valamire, ha hajlandó az életét is adni érte. Nincs nagyobb kötelezettségvállalás az ember részéről, mint az eskü, amelyet Isten, a hazája és a családja előtt tesz le. Esküt ezért csak megfelelően komoly hozzáállással és elszántsággal tehetünk, mert az kötelez” – hangzott el a honvédelmi minisztertől, aki egyben felhívta a figyelmet a hazánk körül kialakult biztonsági helyzetre.

„Önök egy olyan időben teszik le ezt az esküt, amely még komolyabb súlyt ad vállalásuknak. A szomszédunkban a második világháború óta nem látott véres háború dúl, határainkat délről ostromolják. Nyugat-Európa egyes városaiban szinte hadiállapotok uralkodnak. Különböző okokból, de a rend felbomlásának vagyunk tanúi Európa számos országában. Ebben a helyzetben olyan határozottságra és elkötelezettségre van szükség, amit békeidőben sem szabad parkoló pályára állítani” – szólt Szalay-Bobrovniczky Kristóf a „cselekvő bátraknak” nevezett katonákhoz, hozzátéve: „aki ilyen nehéz időkben tesz altiszti esküt, az valóban készen áll arra, hogy tegyen a hazájáért”.

20230715_KG_hosoktere_altisztavatas_013

A honvédelmi miniszter emlékeztetett rá, hogy a haza megmaradásának első számú feltétele, hogy megőrizzük a békét és kimaradjunk a szomszédunkban zajló háborúból.

„Soha ne feledjük, hogy Magyarország csak azért létezik, mert a magyarok akarják, hogy létezzen. Akarják, mert szeretik. Szeretik, mert az övék. Senki másnak nem fontos Magyarország megmaradása, csak a magyaroknak. Soha senki nem fog erőfeszítéseket tenni Magyarországért, csak mi, magyarok. Csak a magyarok akarata és szeretete lesz az, ami a jövőben is megtartja Magyarországot Magyarországnak” – zárta gondolatait.

Dr. Böröndi Gábor altábornagy kiemelte: „Hiszem, hogy nincs méltóbb helyszín az altiszti eskü letételére, mint a Hősök tere, ahol a magyar történelem szinte megérint bennünket és igazán a részévé válhatunk.”

A Honvéd Vezérkar főnöke az elmúlt másfél évszázad sikeres altisztképzésére emlékeztetve hozzátette, a hivatástudat az, ami mindvégig állandó volt és marad ezután is.

„Honvéd altisztnek lenni megtiszteltetés, a katonai hivatás pedig a közösség szolgálatát, a béke iránti elkötelezettséget és hazánk biztonságának szavatolását jelenti” – fogalmazott, kiemelve, hogy az altiszti kar a gerinc, az összekötő kapocs a tisztek és a legénységi állomány között, s az altisztek jelentik a biztos alapot, ami meghatározó szerepet tölt be a kisalegységek közvetlen vezetésében, kiképzésében.

20230715_KG_hosoktere_altisztavatas_010

„A Magyar Honvédség bővülő és erősödő képességei kapcsán az altiszti karra is óriási felelősség hárul: képesnek kell lenniük az újonnan beszerzett, világszínvonalú haditechnikai eszközök kezelésére, javítására és karbantartására is” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján, a NATO altisztképzési rendszeréhez igazodó képzési rendszerben végzett katonák kimagasló szakmaisággal, vezetői kompetenciákkal, kiváló fizikai és mentális állapotban, valamint a haza és a szolgálat iránti elkötelezettséggel rendelkeznek.

A Honvéd Vezérkar főnöke az altisztek jelenlévő hozzátartozóitól gondoskodást és törődést kért, mert a hátország szeretete, biztonsága és támogatása, türelme és megértése nélkül nincs sikeres katona. Hozzátette: a most végzett altisztektől azt várja, hogy az esküjük pillanatától fogva az életük, a hazájuk és a magyar emberek biztonságának garantálásáról szóljon: „Hiszen nemzeti függetlenségünk, a haza védelme mindenek felett áll!” - húzta alá.

20230715_KG_hosoktere_altisztavatas_019

A beszédeket követően felolvasták az altiszti tanfolyamot kiváló eredménnyel elvégzett huszonnégy katona nevét. Közülük Józsa Gergely István, a képzés ideje alatt nyújtott kiemelkedő teljesítménye és vizsgaeredménye elismeréséül díszkardot - az osztrák-magyar 1861M gyalogtiszti szablyát - vehetett át dr. Böröndi Gábor altábornagytól és Kaszab Zoltán főtörzszászlóstól, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósától. A kitüntetett kardrántással tisztelgett társai előtt, majd az altiszti hitvallást hallhatták a jelenlévők Bogdán Zsolt őrmester előadásában.

„A hazám védelmezője vagyok, honvéd altiszt!” – hangzott el utolsó mondatként az ünnepélyes eskütétel előtt. A katonai hivatást választó több mint háromszáz altisztjelölt Degi Tamás őrmester szavait ismételve tett fogadalmat családtagjaik, barátaik, elöljáróik és a magyar haderő vezetősége jelenlétében. Közvetlenül az eskütétel után az MH Kiss József 86. Helikopterdandár forgószárnyasai és az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Gripenjei repültek át kötelékben a Hősök tere felett.

Kapcsolódó cikkek