Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aknamentesítés közben meghalt két tűzszerész Horvátországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. február 26. 20:08

Aknamentesítés közben életét vesztette két tűzszerész Horvátországban, a Lika-Zengg megyei Canak település körzetében - közölte a megyei rendőr-főkapitányság február 23-án, csütörtökön. Egyikük már a helyszínen meghalt, társa kórházba szállítás közben vesztette életét - olvasható a közleményben.

1991-től mostanáig összesen 2017 civil szenvedett sérüléseket aknarobbanás miatt, közülük 524-en életüket vesztették. A tűzszerészek közül munkavégzés közben 65-en meghaltak, és 152-en megsérültek. Lika-Zengg megyében ez idáig összesen 130 négyzetkilométer, korábban elaknásított területet tisztítottak meg, és további 76 négyzetkilométernyi, erdővel borított terület maradt még szennyezett. Csak ebben a megyében eddig 23 ember veszítette életét amiatt, hogy aknára lépett.

A horvát aknamentesítő központ (HCR) adatai szerint az 1990-es évek első felében dúló délszláv polgárháborúból visszamaradt aknagyanús területek nagy részét már megtisztították. Még 6 megyében - összesen 28 város és járás területén - mintegy 148 négyzetkilométernyi területet kell átvizsgálni. A HRC adatai szerint valamivel több mint 12 ezer aknát kell még hatástalanítani, nagyrészt azokon a területeken, ahol intenzív harcok folytak a háború alatt. Az ország területén jelenleg is 6255 ezer tábla hívja fel a figyelmet az aláaknázott területekre.

Horvátország 1997-ben az elsők között írta alá az ottawai egyezményt, amely tiltja gyalogsági aknák gyártását, kereskedelmét és telepítését, valamint előírja az aknakészletek megsemmisítését és az aknamezők felszámolását.