Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aknarobbanásban meghalt több afgán katona

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 3. 7:21

Életét vesztette kilenc afgán katona, miután járművük mellett felrobbant egy, a tálib lázadók által elhelyezett, házilagos készítésű akna az ország délkeleti részén – közölték október 2-án, vasárnap a hatóságok. Az eset szombaton történt a Paktia tartománybeli Zurmat körzetében.

Az afgán rendőrség szerint az afgán és a velük szövetséges nemzetközi fegyveres erők szombaton ugyanebben a tartományban legalább húsz tálib fegyveressel végeztek.

Kabulban vasárnap több százan tüntettek amiatt, hogy a pakisztáni hadsereg a közelmúltban lőtte a két ország határa közelében fekvő afgán városokat. A megmozdulás részvevői egyúttal azzal vádolták a befolyásos ISI pakisztáni titkosszolgálatot, hogy köze volt Burhanuddin Rabbani egykori afgán elnök meggyilkolásához.

Rabbanival, a tálibokkal és más felkelőkkel békét kereső tanács elnökével szeptember 20-án, az otthonában végezett egy magát a tálibok küldöttjének kiadó öngyilkos merénylő. Rabbani halálát sokan jelentős csapásnak tartják az afganisztáni megbékélési folyamatra.

Afganisztán és Pakisztán között feszült a viszony.

Afgán tisztségviselők szerint a pakisztáni hadsereg szeptember 21-25. között több száz rakétát lőtt ki a két ország határa közelében fekvő afgán városokra; ez nem szedett jelenetős áldozatokat, de júniusban és júliusban 42 afgán halt meg a pakisztáni hadsereg ágyúzásában. Az afganisztáni tálibok hátországként használják a határ menti, törzsi ellenőrzésű pakisztáni területeket. Pakisztán viszont azzal vádolja Afganisztánt, hogy pakisztáni lázadóknak ad menedéket a határ menti afgán területeken, amelyek sebezhetővé válnak, amikor a pakisztáni hadsereg megpróbálja kiűzni az ország területéről a felkelőket.