Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aktiválhatják az európai rakétapajzsot?

Szöveg: Háború Művészete |  2010. augusztus 3. 15:01

A The Washington Post nemrég megjelent cikke szerint az Egyesült Államok nagyon közel jár hozzá, hogy aláírja a szerződést az európai rakétapajzs részét képező radarernyő egyik elemének telepítéséről egy meg nem nevezett dél-európai országgal. A radar az Irán felől érkező interkontinentális ballisztikus rakétákat észlelné.

„Az amerikai haderő a közeljövőben részlegesen aktiválhatja az európai rakétapajzsot, mivel globális radarhálózatának egyik új elemét telepítheti Dél-Európába. Ez a lépés az Irán nukleáris programja által jelentett, egyre növekvő fenyegetés ellenében történik."szól az újságcikk. A névtelen, Pentagonból származó forrásra hivatkozó írás szerint a földi telepítésű, nagy teljesítményű X-sávú felderítő radar még a jövő év során felépülhet Törökországban vagy Bulgáriában.
A radart hadszíntéri hálózatba integrálják, és adatait a Földközi-tengeren és a Perzsa-öbölben állomásozó, Aegis-rendszerrel felszerelt hadihajóknak küldi majd, melyek szükség esetén megsemmisíthetik az Iránból érkező támadó rakétákat.

Irán természetesen aggodalmát fejezte ki ezzel kapcsolatban, mivel szerintük így a békés célú rakétáikat fogják lelőni az amerikaiak.
Bulgária áprilisban jelezte, hogy hajlandó lenne részt vállalni az európai rakétapajzsban, így nem elképzelhetetlen, hogy náluk épül majd fel egy lokátor. Törökország annál kérdésesebb, mivel az elmúlt időszakban erősen Irán-barát politikát folytat.
A rakétapajzs kiépítése pedig tovább folyik: május 23-án megérkezett az első Patriot-üteg Lengyelországba, és Romániában is folyik a rendszer felépítésének előkészítése. A most szóba került radar többek között ezen ütegeknek is végezne felderítést.