Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Al-Kaida fegyvereseket öltek meg Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 25. 18:08

A jemeni hadsereg megölte az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 12 fegyveresét, amikor az Abján tartomány székhelyén, Zindzsibárban lévő búvóhelyeiket vette ágyútűz alá november 23-án, szerda este az ország déli részén – közölte másnap egy helyi tisztségviselő.

A tüzérségi támadásban a terrorszervezet fegyveresei által elfoglalt épületet lőttek a város keleti részében, 12 fegyveres, köztük egy egyiptomi és egy bahreini meghalt – mondta a neve elhallgatását kérő nyilatkozó.

Szemtanúk korábban arról számoltak be, hogy az iszlamista szélsőségesek Dzsaar településen levágták a kezét egy embernek, akit lopáson értek. A férfi elektromos vezetékeket próbált meg elvinni egy stadionból több tucat helybéli szeme láttára. Az iszlám törvénykezést (saríát) szigorúan alkalmazó fegyveresek az elmúlt hetekben több ilyen büntetést hajtottak végre Dél-Jemenben.

A jemeni fegyveres erők háborút vívnak a Saría Hívei csoport ellen, amely a gyanú szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal áll kapcsolatban, és idén május óta ellenőrzése alatt tartja Zindzsibárt és más településeket Abján tartományban.

A biztonsági erők és a kormányzat hívei a fővárosban, Szanaában csütörtökön megöltek öt embert, aki azt követelte, hogy állítsák bíróság elé Ali Abdalláh Száleh jemeni államfőt – közölte egy kórház orvosa. Tájékoztatása szerint az embereket lelőtték. Szerinte a tüntetők elutasították azt az alkut, amely szerint Száleh távozik a hatalomból, és cserébe mentesül a későbbi felelősségre vonás alól. Az elnök egyébként elítélte csütörtökön, hogy hívei a tüntetőkre lőttek.

Száleh a tunéziai, egyiptomi és líbiai után a negyedik vezető, aki az „arab tavasz" kezdete óta hatalma feladására kényszerült a nem csituló utcai tüntetések miatt. A 33 éve megszerzett posztjához ragaszkodva a polgárháború szélére sodorta Jement, ahol a zavaros állapotok miatt új erőre kapott az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet is. A tüntetések szétverése és a törzsi hátterű fegyveres összecsapások halálos áldozatainak számát százakra teszik január vége óta.

Címkéktüzér