Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alain Juppé: nem Kadhafit akarják megölni

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 5. 10:53

A katonai intervenció célja nem Moammer el-Kadhafi líbiai vezető megölése, hanem az, hogy meggyöngítsék képességét az elnyomásra – jelentette ki a francia külügyminiszter egy május 4-i, szerdai interjúban. „Célunk nem Kadhafi megölése, hanem megfosztani őt az eszközöktől, amelyekkel folytathatja a líbiai nép elnyomását” – mondta Alain Juppé a France 24 rádiónak.

A külügyminiszter elismerte, hogy Kadhafi fiának megölésével „járulékos veszteséget" okoztak, de kijelentette, hogy „Tripoliban katonai célpontokat támadnak" a NATO gépei.

Az esetleges tűzszünetről Juppé azt mondta, hogy az csak „igazi" lehet, ami azt jelenti, hogy Kadhafi csapatainak ki kell vonulniuk az elfoglalt városokból. Azt a tűzszünetet, amelyet a tripoli kormány többször is felajánlott, Juppé „kamunak" minősítette, mert befagyasztaná a pozíciókat, és Líbia kettészakításának veszélyével járna.

A külügyminiszter szerint „hét hét elteltével még nem lehet elakadásról beszélni", s reméli, hogy a hadjárat „nem fog tovább tartani néhány hétnél vagy hónapnál".

A líbiai összekötő csoport a felkelők finanszírozását és a dezertőrökkel való kapcsolatfelvételt fogja megvitatni csütörtöki, római ülésén – mondta el. A zárolt pénzek felszabadítása jogi okokból nem lesz könnyű – vélte a francia diplomácia vezetője.

Ami a dezertőröket illeti, Juppé szerint Tripoliban sok tisztségviselő van, aki ki akar válni a kormányzatból, és tárgyalni szeretne. Megpróbáljuk ezt összehangolni – mondta.

Szíriával kapcsolatban a külügyminiszter közölte, hogy Franciaország célzott szankciókat akar az Európai Unió részéről Bassár el-Aszad elnök és körei ellen. „Az ő felelőssége, hogy leállítsa a népe elnyomását… máskülönben elkerülhetetlen lesz a folyamat, amely elvezet a félreállításához" – jelentette ki.