Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Armada lehet az orosz hadsereg alap harckocsi típusa

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / RiaNovosztyi |  2011. május 5. 11:56

A tervek szerint 2015-től az orosz szárazföldi erők állományában rendszeresítésre kerül egy új harckocsi típus, amely jelenleg feltételesen az „Armada” nevet viseli. A hírt Jurij Kovalenko altábornagy, az orosz védelmi minisztérium páncélos és gépjármű főcsoportfőnökség parancsnokának korábbi első helyettese közölte a sajtó képviselőivel. A későbbiekben az új harckocsi az orosz szárazföldi csapatok alapvető haditechnikai eszközévé válik.

„2015-től a fegyveres erők kötelékében megjelenik egy új harckocsi, alapvetően új harcászat-technikai jellemzőkkel, egy új lőszeradagoló automatikával, és új lőszerkivetővel", – mondta Kovalenko egy, a T-90 típusú harckocsiról tartott kerekasztal beszélgetés során. Az Armada javadalmazásához 32 különböző rendeltetésű lövedék tartozik, illetve a harckocsi nagy erőssége, hogy az mozgásban is képes tüzelni.
A kerekasztal beszélgetés során Kovalenko további technikai adatokat nem közölt az Armada-val kapcsolatban.

2010 októberében orosz sajtóorgánumok arról írtak, hogy Oroszországban „Armata" kód alatt folyik egy „univerzális páncélozott platform" (alap harckocsi típus) fejlesztése, amely felváltja a mind műszakilag, mind gazdaságilag nehézségekkel küzdő „Objekt-195", közismertebb nevén a T-95 harckocsi fejlesztését. Információk szerint az „Armata" könnyebb és olcsóbb lesz, ugyanakkor örökölni fogja a T-95 néhány technológiai újdonságát.
„Az „Objekt-195" fejlesztését a T-90 típusú harckocsi leváltására kezdték el fejleszteni, azonban 2010-ben az orosz védelmi minisztérium leállította a T-95 projekt finanszírozását annak bonyolultsága és magas ára miatt.

2011 áprilisában vált ismertté, hogy az „Uralvagonzavod" ez év szeptemberében fogja bemutatni a T-90A modernizált változatát a T-90AM harckocsit. Az új harckocsi harcászat-technikai jellemzői egyelőre nem ismertek.