Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alaki szemle a műszaki ezrednél

Szöveg: Farkas Anita hadnagy | Fotó: Király Róbert Sándor hadnagy |  2022. szeptember 13. 22:26

Ezredszintű alaki szemlét tartottak Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél szeptember 13-án, kedden. A kiképzési foglalkozást Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának (MHP) törzsfőnöke, továbbá Antal László dandártábornok, az MHP Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke személyesen ellenőrizte.

Alaki szemle Szentes (14)

Az alaki szemlét dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka rendelte el a Magyar Honvédség valamennyi alakulatánál annak érdekében, hogy meggyőződjön az alakulatok személyi állományának és kötelékeinek alaki felkészültségéről.

Az elöljáró fogadását követően az MHP Haderőnemi Szemlélőség (szárazföldi) és a Kiképzési Csoportfőnökség, továbbá az ezred által kijelölt bizottság tagjai megkezdték az ellenőrzést. Először a katonák ápoltságát, öltözetét, felszerelését, fegyverzetének karbantartottságát, a létszámot, szolgálati igazolványok meglétét, annak érvényességét ellenőrizték, majd arról győződtek meg, hogy az állomány ismeri-e szolgálati elöljáróit.

Ezt követően az alegységek raj, szakasz, majd századszinten hajtották végre a meghatározott fegyveres alaki fogásokat, miközben az ellenőrzők a mozdulatok szabályos, határozott és egységes végrehajtását, illetve az előforduló hibák javítását figyelték. A szemlét a kötelékek egységes mozgása, a menetdal és a díszmenet zárta.

Alaki szemle Szentes (18)

Az alegységek újbóli sorakoztatását követően Bozó vezérőrnagy méltatta az ezred által végrehajtott alaki foglalkozások sorozatát. „Ez egy jó benyomást keltő összkép a műszaki ezred állományáról, hiszen az állomány fegyelmezett, szépen felkészült az alaki szemlére. Az ezred tevékenységét elfogadva az ellenőrző bizottság vezetőjének jelentését, „JÓ”-ra értékelem” – hangoztatta a vezérőrnagy.

Az MHP törzsfőnöke ezek után ismertette dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy parancsát az alakulatot érintő parancsnokváltásról: október elsejétől a műszaki ezred parancsnoki beosztását Seres József alezredestől, megbízott parancsnoktól Csurgó Attila ezredes veszi át.