Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alaki szemle Debrecenben

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2011. június 25. 7:04

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségének, valamint hajdúhadházi kiképzőbázisának katonái is megmérettettek azon az alaki szemlén, amelyet dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka rendelt el. Az alakulat vezetése így hiteles képet kapott arról, hogy az év közben folyamatosan zajló kiképzési foglalkozások milyen eredményre vezettek.

1595920691
A dandár parancsnoka által meghatározottak szerint az alegységek katonái blokkosított kiképzés keretében egész évben általános katonai felkészítésen vettek részt. Ennek során begyakorolták az általános harcászati és lőkiképzést, valamint a műszaki, híradó és vegyivédelmi tárgykörök által előírt feladatokat, növelték fizikai állóképességüket. A blokkosított kiképzés zárásaként az alegységeknek számot kell adniuk az elsajátított ismeretekről: ennek első állomása a dandár alakiságának felmérése.

Június huszadikán délután a debreceni és hajdúhadházi személyi állomány az évszaknak megfelelő hadi gyakorlóban és egyéni fegyverzettel sorakozott föl a Kossuth-laktanya alakulóterén. Az elöljáró fogadását követően a vezénylő parancsnok vezényszavára megkezdődött az ellenőrzések végrehajtása.

A dandártörzs kijelölt bizottságai a katonák ápoltságát, felszerelését, fegyvereik karbantartottságát, elöljáróik ismeretét, a létszámot, a személyi okmányokat is ellenőrizték.

Az alegységparancsnokok sem maradtak ki a megmérettetésből, hiszen nekik is számot kellett adniuk a század-, szakasz-névjegyzékek meglétéről, az alaki szabályzat, a szolgálati elöljárók, az alárendeltek ismeretéről.

1595920692
Ezt követően az alegységek a vezénylő parancsnok által meghatározott foglalkozási helyekre vonultak, ahol megkezdődött az alaki kiképzés ellenőrzése.

Ezen belül a kijelölt bizottságok tagjai figyelték az alaki fogások és mozdulatok egyenkénti, szabályos végrehajtását: így például a vigyázzállást, a sapka levételét és felhelyezését, a fegyverfogásokat, az egyéni tiszteletadást, az alakzatból történő kilépést, az elöljáróhoz való menetet, a jelentést, a jelentkezést és a távozást.

A parancsnoki állománynál felmérték az alaki ténykedést, a vezényszavak adását, azok végrehajtásának ellenőrzését, az igényességet, a követelménytámasztást, az alárendeltek ismeretét.

1595920693
A bizottságok az egységes ténykedés, a mozdulatok és fogások szabályos, határozott végrehajtásának ellenőrzéseként felmérték például a rajok, szakaszok, századok alakzatváltoztatását, a menetalakzatot és az irányváltoztatást, zászlóaljszinten pedig mindezeken kívül a rendes lépésben való menetelést és a díszmenet végrehajtását is.

Az ellenőrzések végrehajtása után az alegységek ismét az alakulótéren sorakoztak, majd díszmenetben elvonultak az elöljáró előtt és visszaálltak helyükre, végül – még az ellenőrzés részeként – elénekelték a Himnuszt.

Az alaki szemle végrehajtását követően dr. Böröndi Gábor dandártábornok előzetes értékelésében elmondta, hogy a tavaly év végi hasonló szemléhez viszonyítva jelentős fejlődést lát dandár- és alegységszinten egyaránt, sőt, néhány alegység teljesítményét kiemelkedőnek találta. Hozzátette: az alegységek tevékenységének részletes értékelésére a Bocskai-dandár következő dandársorakozóján kerül sor.

 
1595920693
 
1595920694

 
 Fotó: A szerző felvételei