Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovéniában tárgyalt a honvédelmi miniszter

Szöveg: kormany.hu |  2011. június 24. 21:04

A szlovén védelmi miniszter, dr. Ljubica Jelušič meghívására hivatalos látogatáson Szlovéniában tárgyalt Hende Csaba. A magyar honvédelmi miniszter június 24-én, pénteken hivatalos megbeszélést folytatott szlovén partnerével.

A kétoldalú tárgyaláson szó volt az aktuális biztonságpolitikai kérdésekről, valamint a magyar EU-elnökségi tapasztalatairól. A szlovén kapcsolatok fontosak Magyarország számára. Szlovénia nem csupán egy szomszédos ország, hanem a regionális együttműködés egyik mozgatórugója is. A magyar-szlovén politikai és gazdasági kapcsolatok Szlovénia függetlenné válása óta töretlenül fejlődnek – mindkét ország EU- és NATO- tagságából adódóan -, azonos külpolitikai törekvések, a jószomszédi viszony és a kölcsönös gazdasági érdekek jellemzik.

A nemzetközi szerepvállalást tekintve szlovén és magyar katonák szolgálnak Afganisztánban, Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban, Libanonban, Szomáliában. Ezek közül a műveleti területek közül kiemelkedik Koszovó, ahol konkrét műveleti együttműködés valósult meg olasz-szlovén-magyar partnerségben a volt KFOR Nyugati Többnemzeti Alkalmi Harci Kötelékben.

A magyar-szlovén katonai együttműködési tervben idén 19 program szerepel: a vegyivédelem, az elektronikai harc, a térképészet, a műveleti tapasztalatok átadása, a logisztika, a kiképző központok közötti együttműködés területén.
A katonai oktatás-képzést tekintve jelentős a 2007-től rendszeresen megtartott „LORD MOUNTAIN" szlovén – magyar magashegyi helikopter-repülési kiképzési gyakorlat. A szlovén Hegyi Harcászati Központ képzésein számos magyar katona vesz részt, míg a szlovén katonák rendszeresen jelen vannak a Magyar Honvédség nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyamain.

A két ország alapvető célkitűzései részben azonosak, részben hasonlóak, ami jó alapot biztosít az eddig is példaértékű jószomszédi kapcsolatok továbbfejlesztéséhez. Szlovénia Magyarországhoz hasonlóan megpályázta az ENSZ BT nem állandó tagságát a 2012-2013-as évekre.

A vezérkari főnökök azt tervezik, hogy a következő találkozójukat 2011. július 28-án, Magyarországon tartják meg.

(HM Sajtóiroda)